Serebral palsili hastalarda multilevel gevşetme ameliyatının oksijen tüketimi üzerine etkisi
The effect of multilevel relaxation surgery on the oxygen expenditure in cerebral palsy patients
  1. Tez No: 531681
  2. Yazar: KADİR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABTULLAH MİLCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji tüketimi, Serebral palsi, multilevel gevşetme, yürüme analizi, Energy expenditure, Cerebral palsy, multilevel lengthening, walking analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Serebral Palsili Hastalarda Multilevel Gevşetme Ameliyatının Oksijen Tüketimi Üzerine Etkisi Serebral Palsi, çoğunlukla yaşamın erken ve beynin organize olduğu dönemlerinde, gelişiminin henüz tamamlanmadığı ve plastisite potansiyelinin en yüksek olduğu evredeki ilerleyici olmayan bir hasar sonucu ortaya çıkan, kalıcı fakat değişime uğrayabilen hareket, postür ve tonus bozukluğuna yol açan ve bu duruma kognitif durum ve algı problemlerinin de eşlik edebildiği bir durum olarak tanımlanır. Bu çalışmada temel amaç; alt ekstremite kontraktürü bulunan ve Kaba Motor Fonksiyonel Sınıflandırma Sistemi (KMFSS)'ye göre evre 2 veya 3'teki puberte öncesi; multilevel gevşetme operasyonunu (kalça adduktor ve iliopsoas tenotomisi, hamstring ve diz fleksörlerinin tenotomisi ve fraksiyone uzatılması, aşiloplasti) geçirmiş hastaların operasyon öncesi ve sonrası yürüme enerji tüketimlerinin ve 3 boyutlu yürüme analizi verilerinin karşılaştırılmasıdır. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası enerji tüketimi ölçümleri indirekt kalorimetri yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bunun için hastalardan özel bir maske takmaları istenmiş olup, aldıkları ve verdikleri hava her nefeste örneklenmiştir. Yürüme analizi testi öncesi hastaların vücut kütle merkezi (VKM) ve topuklarına yansıtıcı özellikte 2 adet işaretleyici takılmıştır. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası istirahat enerji tüketimleri (İET) kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Buna karşın, hastaların ameliyat öncesi ve sonrası yürüme enerji tüketimi ölçümleri karşılaştırıldığında, hastaların ameliyattan sonra istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az enerji harcadıkları ve O2 tükettikleri fark edilmiştir (p0,05).Hastaların operasyon öncesi VKM işaretleyicisinin mediyolateral ve vertikal yöndeki salınımları sırasındaki yer değişimleri (mm), operasyon sonrası verileri ile karşılaştırıldığında mediyolateral salınım (sağa-sola) ortalamasının azaldığı, vertikal salınım (yukarı-aşağı) ortalamasının ise arttığı fark edilmiştir. Ancak; operasyon öncesi ve sonrası olan bu söz konusu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Cerebral Palsy is defined as a condition generally exists during early periods of life when the brain organization occurred and growing was not finished yet, arised from a nonprogressive damage occurred in the stage of highest potential of plasticity, permanent but still changeable, causes movement, posture and tonus defects, which may also accompanied by cognitive and perception problems. The primary aim of this study, comparing the data of walking energy expenditure and 3 dimensional walking analysis of pre-puberty patients who have contracture of lower extremity contracture and in stage 2 or 3 according to the Gross Motor Function Classification System (GMFCS) undergone through multilevel lengthening (the hip adductor and iliopsoas tenotomy, the tenotomy and fractional lengthening of hamstring and flexors of knee of tenotomy, and Achilles tendon plasty) before and after operation. The energy expenditure measurents of patients before and after surgery was done via indirect calorimetry. For this, patients were asked to wear a special mask, the inspired and expired air was collected breath-by-breath. Before walking analysis test, one marker to center of mass (COM) and two markers to each heel of patients. While comparing the resting energy expenditure (REE) of patients before and after surgery, it did not any statistically significant difference (p>0,05). However, while comparing the walking energy expenditure of patients before and after surgery, patients were noticed to consume statistically less energy and expend less O2 after surgery(p0,05). While comparing theoscillation of the displacement (mm) of the patients' COM marker in mediolateral and vertical directions before and after operaiton, the mean of the oscillationwas decreased in mediolateral direction (right-left), but increased in vertical (up-down) direction. However, the difference between those above mentioned variables before and after operation was not found statistically different (p>0,05).