Serebral palsili hastalarda göz bulguları
Visual disorders associated with cerebral palsy
  1. Tez No: 163593
  2. Yazar: HAMZA FIRAT AKKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE TÜLİN BERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, periventriküler lökomalazi, Snellen eşdeğeri 1, Cerebral palsy, periventricular leukomalacia, Snellen equivalent
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Serebral palsili olgularda göz bulguları Dr.Hamza Fırat Akkoç. Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, înciraltı, îzmir 35340 Amaç: Bu çalışmada serebral palsili olgularda şaşılık, görme düzeyi, refraksiyon kusuru, nistagmus oranlan hakkında bilgi edinmek ve gestasyonel yaş, doğum ağırlığı, klinik tip, radyolojik bulgular ile aralarındaki ilişkinin incelenmesi hedeflendi. Yöntem: Çalışmaya serebral palsi tanısı almış 71 hasta dahil edildi. Prospektif olarak değerlendirilen olguların, yaşma ve kooperasyon durumlarına göre görme keskinliği ölçüldü. Ayrıntılı ön ve arka segment muayenesinde; şaşılık, nistagmus varlığı, refraksiyon kusuru ve optik disk görünümleri incelendi. Gestasyonel yaş, doğum ağırlığı, klinik tiplendirme ve kraniyal görüntülemesi bulunan 61 olgunun, nöroradyolog tarafından yapılan radyolojik sınıflandırması ile aralarındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Hastaların %83'ünde anormal göz bulguları ile karşılaşıldı. Şaşılık %48 oranında saptanırken, ezotropyanın ekzotropyaya olan oram 2:1 'di. Gestasyonel yaş ve doğum ağırlığı ortalaması ortoforiklerde 35.8 ± 4.0 ay, 2627.1 ± 820.3 gram; ekzotropyalarda 35.7 ± 4.7 ay, 2261.8 ± 794.8 gram, ezotropyalarda ise 32.3 ± 4.9 ay, 1881.3 ± 937.7 gram bulundu. Klinik etkilenme, periventriküler lökomalazi ve oksipital hasar düzeyi ile horizontal kayma arasında anlamlı bir fark saptanmadı. İyi görme düzeyi Snellen eşdeğerine göre 0.1 'in üstü kabul edildiğinde; spastik diplejiklerin %90'ının, hemiplejiklerin %83'ünün, tetraplejiklerin ise %29'unun bu gruba girdiği görüldü. Periventriküler lökomalazi şiddeti, oksipital bölge hasarı ile görme düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Refraksiyon kusuru %81, nistagmus %11 ve anormal optik disk morfolojisi %65 oranında saptandı. Olguların yalnızca %42' sinin daha önce göz hekimlerine götürüldüğü öğrenildi. Sonuç: Gestasyonel yaş ve doğum kilosu azaldıkça şaşılığın ve özellikle de ezotropyanın ekzotropyaya kıyasla görülme sıklığının artması anlamlı olarak bulundu. Spastik diplejiklerde görme düzeyleri, tetraplejik ve hemiplejiklere göre önemli derecede yüksek tespit edildi. Yüksek orandaki göz rahatsızlıklarına rağmen, az sayıda olgunun göz hekimleri tarafından değerlendirildiği saptandı. Bu çocukların motor, mental gelişiminde görsel uyaranların önemi nedeniyle, erken tam ve tedavi için göz hekimlerine yönlendirilmesi gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Visual disorders associated with cerebral palsy Dr.Hamza Fırat Akkoç. Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, înciraltı, İzmir 35340 Purpose: To evaluate the incidence of ocular abnormalities such as strabismus, refractive error, visual acuity, nystagmus associated with cerebral palsy and to correlate the gestational age, birth weight, clinical type, neuroradiologic findings with these abnormalities in children affected by cerebral palsy. Methods: Seventy-one patients with cerebral palsy were included in this prospective study. Visual acuity was assessed by methods suitable for the age and cooperation of the child. Strabismus, nystagmus, refractive error and optic disc morphology were assessed by the detailed anterior segment and fundus examination. The relationship was between ocular findings, gestational age, birth weight, clinical type and the classification made by the neuroradiologist according to 61 neuroimages. Results: This report indicated that 83% of the patients had ocular disorders. Strabismus was found in 48% of the children, the ratio of esotropia to exotropia was 2:1. Mean gestational age and birth weight in ortophorias, exotropias, esotropias were 35.8 ± 4.0 months and 2627.1 ± 820.3 grams; 35.7 ± 4.7 months and 2261.8 ± 794.8 grams; 32.3 ± 4.9 months and 1881.3 ± 937.7 grams respectively. There was no significant difference between the severity of periventricular leukomalacia, occipital cortex damage and clinical type compared to those have horizontal deviation. About 90% of the spastic diplegic patients, 83% of hemiplegics and 29% of tetraplegics had a relatively better visual acuity (Snellen equivalent > 0.1). The severity of periventricular leukomalacia and occipital cortex damage were not significantly related to the visual acuity. Refractive error was found in 81%, nystagmus in 11% and abnormal optic disc morphology in 65% in patients. Only 42% of the children with cerebral palsy had previously had an ophtalmic assessment. Conclusion: There was a significant association between younger gestational age and low birth weight with esotropia. Visual acuity was better in spastic diplegic group than those with tetraplegia and hemiplegia. Despite high incidence of ocular disorders only few patients were formerly examined by opthalmologist. These children should have earlyophthalmological assessment and care to provide visual stimulation on the motor and mental development.