Dönüşümsel liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisinde örgütsel güvenin rolü
The role of organizational trust in the effect of transformational leadership on organizational citizenship behavior
- Tez No: 531721
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümsel liderlik, örgütsel vatandaşlık davranışı, örgütsel güven, aracılık, Transformational leadership, organizational trust, organizational citizenship behavior, mediation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmanın amacı, dönüşümsel liderlik (DL) ve alt boyutlarının örgütsel güven (ÖG) ve örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD) üzerindeki etkisini ve DL ve alt boyutları ile ÖVD arasındaki ilişkide ÖG'nin aracı (mediator) rolünü incelemektir. Dönüşümsel liderlik, yapılan keşifsel faktör analizinde iki boyutta ortaya konmuş, analizlerde DL ve“karizmatik motivasyon”ile“geliştiren ilgi”adı verilmiş olan iki alt boyut bağımsız değişken olarak alınmıştır. Sonuçta, DL ve saptanan alt boyutları ile örgütsel güven ve ÖVD arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Yapılan analizler, örgütsel güvenin dönüşümsel liderlik ve onun alt boyutlarının ÖVD'ye olan etkisinde kısmi olarak aracılık ettiğini (partial mediation) göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of transformational leadership (TL) and its sub-dimensions on organizational trust (OL) and organizational citizenship behavior (OCB) and the mediator role of OT in relation to TL and its sub-dimentions and OCB. Transformational leadership has been introduced in two sub-dimensions in the exploratory factor analysis, In the following analyzes, the two sub-dimensions labeled as“charismatic motivation”and“improving interest”and transformational leadership itself were taken as independent variables. Analyses have revealed that there was a positive and significant relationship between TL along with its sub-dimentions and organizational trust and OCB. Analyzes have also revealed that organizational trust plays a partially mediator role between transformational leadership along with its sub-dimensions and OCB.