Yerel yönetimler ve kadın
Local governmerts and women
- Tez No: 532247
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REFİK YASLIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yerel Temsil, Katılım, Kadın, Local Governments, Local Representation, Participation, Women
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez, yerel yönetimlerin tarihsel gelişim süreci içerisinde, kadınların siyasetle özellikle de yerel siyasetle ne kadar alakalı olduklarını, yerel yönetimlere katılım düzeylerini ve yerel yönetimlerde ne oranda temsil edildiklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda yerel yönetimlere katılım ve temsil mekanizmalarında, kadınların karşılaştığı sorunlar irdelenmiş, Türkiye'de kadının yerel yönetimlerde düşük düzeyde temsil edilmesinin nedenleri incelenmiştir. Türkiye'de kadınlar erkeklerle eşit siyasi haklara sahip olmasına rağmen, bu hakkı kullanmaları açısından erkeklerle aralarında büyük farklar bulunmaktadır. Bu durumun en açık göstergelerinden biri kadınların yerel siyasetteki temsil oranının düşüklüğüdür. Tez bunun arka planında yatan sebepler üzerine odaklanmakta ve bu sebepleri ataerkil aile yapısının kadınlara yüklediği görevler, buna bağlı olarak toplumun kadınlara bakışı, kadınların kaynak ve özgüven eksikliği gibi nedenlerle kendilerini aktif siyasetten soyutlamaları ya da siyasetin kendilerine göre olmadığı algısını kabul etmeleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis for showing women how much interested with policy,especially local policy, participation rate of local authority and how much be represented in local government. İn this context, problems of faced off women was examinated in mechanism of representing and participating in local government and studied reasons of low ratio representing in local government of women in Turkey Even though women and men have equal right, there is great difference between both according to using of these rights. The one of the most clear indicator of this situation is low rate of represent of women in local policy. This thesis focus to reasons in background. Thesis showed that women think that this work not suitable for them or they isolated theirselves from active policy because of of lack of self-confidence and fund, social outlook on women connected with tasks which upload of patriarchal family.