Transüretral prostat rezeksiyonu ameliyatı olan geriatrik hastalarda farklı anestezi tekniklerinin postoperatif yoğun bakıma giriş, mortalite ve maliyet ilişkisi
The effect of different anesthesia techniques on the ratesof being taken into intensive care unit, mortality ratesand costs of geriatric patients undergoing transurethralresection of prostate
  1. Tez No: 533006
  2. Yazar: ÖZGE GÖZCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELZEM ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik, TUR-P, Mortalite, Anestezi teknikleri, Maliyet, Geriatric, TUR-P, Mortality, Anesthetic techniques, Cost
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Yaşlanan küresel nüfus ile birlikte üriner sistem hastalıkları olan yaşlı insanların sayısı giderek artmaktadır. Yaşlı popülasyona yönelik demografik kayma nedeni ile Benign Prostat Hiperplazisine (BPH) bağlı alt üriner sistem semptomlarından kaynaklanan maliyetin büyük ölçüde artacağı öngörülmektedir. Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) küçük ve orta boyutlu BPH'de önemli bir tedavi şekli olarak kabul edilmiştir. TUR-P ciddi morbidite ve hatta mortalite ile ilişkili olabilmektedir. Anestezik yöntem olarak, genellikle rejyonel ve genel anestezi tercih edilmektedir. Amaç: TUR-P uygulanan geriatrik hastalarda farklı anestezi tekniklerinin yoğun bakıma giriş oranı, mortalite oranları ve maliyet üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Kliniğinde 2012-2017 yılları arasında TUR-P yapılan ve nöroaksiyel, sedoaneljezi ya da genel anestezi uygulanmış 60 yaş ve üzeri 234 hastanın kayıtları ve anestezi yoğun bakım ünitesi dosyaları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Genel anestezi ile TUR-P olan 76 hastanın preoperatif olarak 30 tanesinde yoğun bakım ünitesi ihtiyacı öngörülmüştür, ancak 2 (% 6) hasta yoğun bakım ünitesine alınmıştır. Nöroaksiyel anestezi alan 151 hastanın 44'üne yoğun bakım ünitesi ihtiyacı öngörülmüş, ancak 3 (%6,8) tanesi yoğun bakım ünitesine yatış gerçekleştirmiştir. Sedoanaljezi alan 7 hastanında 4'üne preoperatif olarak yoğun bakım ünitesine yatış öngörülmüş ve hiçbiri yoğun bakım ünitesine yatışı olmamıştır. Anestezi şeklinin cerrahi süreyi, yoğun bakım ünitesine gidiş sayısını, yoğun bakımda kalış süresini, hastanede kalış süresini, mortalite ve maliyeti etkilemediği görülmüştür. Charlson Komorbidite İndeksinin (CCI) yüksek olduğu hastalarda hastanede ve yoğun bakımda kalış süresinin arttığı, bu nedenle maliyetinde yükseldiği görülmüştür. ASA skorlamasının CCI kadar anlamlı olmadığı saptanmıştır. Ek hastalık sayısının fazla olması, CCI'nin yüksek olmasının maliyeti arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuç: Geriatrik hastalarda TUR-P cerrahisinde uygulanan 3 anestezi yönteminin mortalite, maliyet ve yoğun bakım ünitesine gidiş oranını etkilemediği, ancak son yıllarda nöroaksiyel anestezinin daha çok tercih edildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: With the aging global population, the number of elderly people with urinary system diseases is increasing. Due to the demographic shift oriented to the elderly population, the cost of lower urinary tract symptoms due to Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) is predicted to increase considerably. Transurethral Prostate Resection (TUR-P) has been accepted as an important treatment modality for small and medium size of BPH. TUR-P may be associated with serious morbidity and even mortality. Generally, regional and general anesthesia is preferred as an anesthetic method. Purpose: The purpose of our study was to evaluate the effect of different anesthesia techniques on the rates of being taken into intensive care unit, mortality rates and costs of geriatric patients undergoing TUR-P. Material and method: The records of 234 patients aged 60 years and older who underwent TUR-P and whom neuro-axial, sedoanalgesia or general anesthesia was performed between 2012 and 2017 in the Urology Department of Gaziantep University Medical Faculty Hospital were evaluated retrospectively. Findings: Out of the 76 patients who had undergone TUR-P with general anesthesia, 30 had preoperative need for intensive care unit, but 2 (6 %) patients were taken in to the intensive care unit. Out of the 151 patients who received neuro-axial anesthesia, 44 were required intensive care unit, but 3 (6.8%) were taken to the intensive care unit. Out of the 7 patients with sedoanalgesia, 4 were preoperatively envisioned to be taken to the intensive care unit and none were taken to the intensive care unit. It was observed that the anesthetic form did not affect the duration of surgery, the number of patients being taken in to the intensive care unit, length of intensive care unit stay, the length of hospital stay, the duration of the stay in hospital, the mortality and the cost. It was also observed that for patients with a high Charlson Comorbidity Index (CCI), the duration of stay in the hospital and in the intensive care unit increases and so does the cost. It was detected that ASA scores were not as significant as CCI. It is determined that the high number of additional diseases and the high rate of CCI increase the cost. Result: It has been concluded that 3 anesthetic methods applied to geriatric patients in TUR-P surgery do not affect the mortality, cost and the rates of being taken into intensive care unit, however, neuro-axial anesthesia is preferred more in recent years.