Matematiksel modelleme yönteminin matematik okuryazarlığına etkisi
The effect of mathematical modelling method on mathematical literacy
- Tez No: 533406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ÇİLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, PISA, Matematik Okuryazarlığı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, matematiksel modelleme eğitiminin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programına (PISA) göre matematik okuryazarlığına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada deneysel araştırma yöntemlerinden tek gruplu ön test son test modelinde zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi Kars'ta bir devlet okulunda öğrenim gören 18 onuncu sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012 PISA matematik okuryazarlığı soruları kullanılmıştır. Matematik okuryazarlığı testi ön test olarak uygulandıktan sonra beş hafta boyunca matematiksel modelleme eğitimi verilip eğitim sonunda matematik okuryazarlığı son test uygulanmıştır. Veri analizinde SPSS istatistik programından yararlanılarak bağımlı gruplar t testi ile değerlendirme yapılmıştır. Öğrencilerin ön test ve son testteki matematik okuryazarlığı düzeyleri arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ön testte matematik okuryazarlığı düzeyleri ikinci düzeyin puan aralığının ortalarında yer alırken son testte yine ikinci düzeyde ancak puan aralığının sonlarında yer aldığı görülmüştür. Öğrencilerin birçoğunun matematik okuryazarlığı düzeylerinin üst düzeylere çıktığı fakat her iki testte de beşinci ve altıncı düzeyde hiçbir öğrencinin bulunmadığı ve üst düzey matematik okuryazarlığı sorularının hiçbir öğrenci tarafından çözülemedikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak matematiksel modelleme eğitiminin öğrencilerin matematik okuryazarlığı düzeylerini olumlu yönde değiştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of mathematical modelling education on mathematical literacy according to Programme for International Student Assessment (PISA). Among the experimental research methods, one single-group pretest posttest experimental design was used. The participants of study included 18 students who is 10th grade level at a public school in Kars. As the data collection tool, mathematical literacy questions of PISA 2012 issued by Ministry of Education was used. First, mathematical literacy test was administered to participants as a pretest. Then, mathematical modelling education was given to them during five weeks. Finally, mathematical literacy test was administered to participants again as a posttest. The data were analyzed by using the dependent groups t test on SPSS Statistics Program. It was determined that there had been a significant difference between students' levels of mathematical literacy in pretest and posttest. Literacy levels of mathematical was in the middle of score interval of the second level in pretest whereas it was in the second level as well but at the higher of score interval. It was detected that most of the students' levels of mathematical literacy had reached to a high level, there were no students in the fifth and sixth level in both tests and high level of questions of mathematical literacy could not be solved by any students. It was found that mathematical modelling education had changed students' level of mathematical literacy positively. Keyword: Mathematical Modelling, PISA, Mathematical Literacy