Osmaniye ili ağızları ve söz varlığı (inceleme-metinler-sözlük)
Osmaniye dialects and vocabulary (text analysis-text-vocabulary)
- Tez No: 533428
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağız bilimi, Anadolu ağızları, Batı Grubu Ağızları, Osmaniye Ağızları, Osmaniye, Dialectology, Anatolian dialects, Western Group Dialects, Osmaniye dialects, Osmaniye
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1346
Özet
Osmaniye ili Türkiye'nin güneyinin orta kısmında bulunmaktadır. Bu çalışmada Osmaniye ağızlarını derlenme, metne geçirime, Anadolu ağızları içindeki yerini tespit etme hedeflenmiştir. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Osmaniye ili hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Osmaniye ili ağızlarından derlenen metinlerin dil bilgisi incelemesi yapılmıştır. Bu bölümde Osmaniye ili ağızlarının ses ve şekil bilgisi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ses bilgisi bölümünde Osmaniye ili ağızlarında tespit edilen sesler ve bunların değişmeleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Şekil bilgisi bölümünde kelime yapımı ve kelime çeşitleri üzerinde durulmuştur. Bu bölümde isim ve fiil çekimleri ayrıntılı incelenmiştir. Sonuç bölümünde Osmaniye ili ağızlarının ortak özellikleri, ağız bölgelerinin kendine has ağız özellikleri açıklanmıştır. İkinci bölümün sonuna Osmaniye ili ağızlarıyla ilgili haritalar eklenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde derlenen metinlere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde anlamı bilinmeyen veya yazı dilindeki anlamından farklı anlamlarda kullanılan kelimelerden oluşan ağız sözlüğü yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Osmaniye is located in the central part of southern Turkey. In this study, it was aimed to collect the Osmaniye dialects, to determine the place in the Anatolian dialects. In the first part of the study consisting of four sections, general information about Osmaniye province is given. In the second part, the texts compiled from the dialects of Osmaniye province were examined. In this section, the voice and shape information of the Osmaniye city dialects are discussed in detail. The voices detected in Osmaniye dialects in the phonology section and their changes are examined in detail. In the morphology section, word construction and vocabulary types are emphasized. Noun and verb conjugation are examined in detail in this section. In the conclusion section, the common features of the Osmaniye dialects, the mouth features of the dialects and their common features are explained. At the end of the second chapter maps related to the Osmaniye provinces were added. The texts compiled in the third part of the work are included. In the fourth chapter, the oral dictionary is composed of the words of which meanings are not known or used in different meanings of the written language.