Bilgi paylaşımı: Etkileyen faktörler üzerine bir alan araştırması
Knowledge sharing: A field study on the influencing factors
- Tez No: 533436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Paylaşımı, Bilgi Paylaşımını Etkileyen Faktörler, Bireysel Yaratıcılık, Kahramanmaraş
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İşletmelerde bilgi paylaşımı, yönetim sürecinin en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Bilgi paylaşımı işletmelerin başarısı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle işletmelerde bilgi paylaşımına büyük önem verilmektedir. Buradan yola çıkarak, bu yüksek lisans tezi, bilgi paylaşımını etkileyen faktörleri ele alan bir çalışma olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, bilgi paylaşımını etkileyen faktörlerin bilgi paylaşımı üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bilgi paylaşımının bireysel yaratıcılık üzerindeki etkisini belirlemektir. Bilgi paylaşımının ve bireysel yaratıcılığın demografik faktörler açısından farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle konuya ilişkin yerli ve yabancı literatür taranarak kavramsal çerçeve ve hipotezler oluşturulmuştur. Daha sonra, çalışma alan çalışması ile desteklenmiştir. Araştırmanın hipotezleri SPSS istatistik programından elde edilen sonuçlar ile analiz edilmiştir. Çalışmada yapılan analizler sonucunda bilgi paylaşımını etkileyen faktörlerden sadece pozitif bilgi paylaşım normları ve ortak amacın bilgi paylaşımı (açık ve kapalı bilgi paylaşımı) üzerinde pozitif etkisi olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan bilgi paylaşımının bireysel yaratıcılık üzerinde etkisi olmadığı bulunmuştur. Son olarakta bilgi paylaşımı ve bireysel yaratıcılığın bazı demografik faktörler açısından farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların ilgili literatüre, bundan sonra yapılacak çalışmalara ve konunun gelişimine katkı sağlayacağı beklenmektedir. Araştırmanın sonuç kısmında elde edilen bulgular teorik ve uygulama bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Knowledge sharing in companies is very important part of managerial process. Knowledge sharing in companies has an impact on the success of the companies. Because of this fact, companies take knowledge sharing very important. Starting from this point of view this study concentrates on the factors influencing on knowledge sharing. The main purpose of this study is to determine the factors affecting on knowledge sharing. It aims to determine the affect of knowledge sharing on individual creativity. It also tries to demonstrate whether knowledge sharing and individual creativity differs in terms of demographic factors. For that purpose, the conceptual framework and hypothesis were formed by reviewing the national and international literature on the subject. Next, a field study was carried out. Research hypotheses were tested by analyzing the obtained data with SPSS software. As a result of the analysis in the study only pro-sharing norms and shared vision of knowledge sharing factors have a positive affect on knowledge sharing (Explicit and tacit knowledge sharing). On the other hand, knowledge sharing has no effect on individual creativity. Finally, knowledge sharing and individual creativity have been found to be different in terms of some demographic factors. It is expected that the finding from this study will contribute the current literature and future investigations and development of the concept. The findings from this study have also been discussed both theoretically and practically in the result section. KeyWords: Knowledge, Knowlede Sharing, Knowledge Sharing Enablers, Individual Creativity, Kahramanmaraş