A Research study on trade shaw experiences of Turkish tektile firms
Türk tekstil firmalarının ticaret fuarlarındaki deneyimleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 53345
  2. Yazar: BİROL ŞENİNAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Textile and Textile Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret Fuarları, Türk Tekstil Sektörü, Türk Tekstil Firmaları IV, Turkish Textile Firms, Trade Shows, Trade Fairs III
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZ Türk Tekstil Firmalarının Ticaret Fuarlarındaki Deneyimleri Üzerine Bir Araştırma ŞENİNAN, Birol Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı TezYöneticisi: Prof.Dr.Hüseyin ATEŞ Ocak, 1996 Bu çalışmanın amacı, Türk tekstil firmalarının uluslararası rekabet güçlerini arttırabilmek amacıyla, ticaret fuarlarını ne dereceye kadar kullanabildiklerini araştırmaktadır. Dünyanın ekonomik olarak bütünleşme sürecinden dolayı, uluslararası ticarette rekabet, daha zor ve çetin hale gelmektedir. Bu yüzden firmalar modern pazarlama yöntemlerini kullanmaya zorlanmaktadır. Ticari fuarlar, uluslararası pazarlarda, işlevsel bir pazarlama yöntemi olarak kabul edilmektedirler. Türk tekstil endüstrisi, Türk ekonomisini pek çok açıdan etkilemektedir. Bu sebeple, Türkiye için anahtar sektörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Türk tekstil firmaları, uluslararası pazarlarda etkin olarak rekabet edebilmek için, kendilerini hızla değişen piyasa koşullarına uydurmak zorundadırlar. Ticaret fuarlarının uygulamasını teori ile karşılaştırabilmek amacı ile bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları göstermiştir ki, Türk tekstil firmaları, sadece satış değil, satış dışı amaçlar da taşıyan bir pazarlama aracı olarak ticaret fuarlarının öneminin farkındadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Research Study on Trade Show Experiences of Turkish Textile Firms ŞENİNAN, Birol Master of Business Administration SupervisonProf.Dr.Hüseyin ATEŞ January, 1996 This study aims to investigate on what extend Turkish textile firms utilize Trade Show activities to improve their international competitiveness. Competitiveness is becoming harder and tougher in international trade due to the globalization of the whole world. Therefore, firms are forced to use modern marketing tools. Trade shows are considered that is functional marketing tool in international markets. Turkish textile industry is regarded as the key sector for Turkey due to its forward and backward effects on Turkish economy. In order to compete effectively in international markets, the textile firms should adapt themselves into the rapidly changing environments. A questionnaire has been utilized to investigate the uses of trade shows have been compared with the theory. Results show that, Turkish textile firms are aware of the importance of trade shows not only as a selling promotion tool, but non-selling as well.