Türkiye'de kent konseylerinin sivil ve siyasal karakterinin çözümlenmesi
The analysis of the sivil and political character of the city councils in Turkey
  1. Tez No: 533617
  2. Yazar: SEDAT REYHANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YILMAZ UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kent konseyleri, sivil toplum, siyasal toplum, yerel gündem 21, yerel yönetişim, City Assembles, civil society, political society, Local Agenda 21, local governance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Liberal yaklaşıma göre yerel yönetimler, sivil toplumun bir parçası olarak Batı Dünyası'nda doğmuştur. Sivil toplumun bir parçası olarak yerel yönetimler katılımcılığa dayanır ve tam da bu nedenle demokratik bir karakter taşır. Günümüzde ise siyasal toplumun bir parçası haline gelen yerel yönetimlerin yeniden demokratikleştirilmesi amacıyla sivil toplumun katılıma dayalı Kent Konseylerinin kurulmaya çalışıldığı gözlemlenmektedir. Peki kent konseyleri sivil toplumun bir parçası mıdır, yoksa siyasal bir karakter mi taşımaktadır? Tez çalışması, kent konseylerinin sivil ve siyasal karakterinin çözümlenmesini amaç edinmiştir. Tez çalışması, kent konseylerinin sivil ve siyasal karakterinin çözümlenmesi amacıyla üç temel üzerine oturtulmuştur: (1) kent konseylerinin günümüzde ortaya çıktığı koşullar ve kurucu metinlerdeki karakterinin incelenmesi, (2) Türkiye'de kent konseylerinin yasal gelişiminin incelenmesi, (3) Türkiye'de kent konseylerinin uygulamadaki karakterinin araştırılması. İlk bölümde Yerel Gündem 21 (YG 21) ile başlayan süreç ve kent konseylerinin kuramsal olarak sivil ve siyasal karakterinin incelemesi yapılmıştır. İkinci bölümde ise Türkiye'de kent konseylerinin yasal olarak gelişimi incelenmiştir. Son bölümde ise İstanbul'daki yedi kent konseyinin temsilcileriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatların bulgu ve değerlendirmesine yer verilmiştir. Tez çalışması sonucunda, kent konseylerinin siyasal alanın bir uzantısı olarak kurulduğu ve sivil toplum karakterinin zayıf kaldığı görülmüştür. Bu bağlamda, kent konseyleri yasal olarak da uygulamada da kuramsal olarak doğup geliştiği karaktere uygun bir yapılanma gösterememiştir.
Özet (Çeviri)
According to the liberal approach, local governments were born as part of civil society in the Western world. As a part of civil society, local governments rely on participation and are therefore democratic. Nowadays, it is observed that civil society's city councils are being established to re-democratize the local governments that have become a part of the political society. Are the city councils a part of civil society or political? The thesis study aims to analyze the civil and political character of the city councils. Thesis was composed of three chapters in order to analyze the civil and political character of the city councils: (1) analyzing the character of city councils within the founding documents, (2) examination of the legal development of city councils in Turkey, (3) field research conducted with the representatives of the seven city councils of İstanbul. In the first part, the documents generated in the process which started with Local Agenda 21 analyzed and civic / political character of the city councils are tried to be analyzed. In the second part of the thesis, the legal development of city councils in Turkey discussed. In the last part, the results of semi-structured interviews conducted with representatives of city councils are discussed. Along with the analysis done within the thesis study, it is seen that the city councils are obviously an extension of the political field and the character of the civil society remained weak. In this context, the city councils have not been able to show a legal structure according to the character they were born and developed.