In-group out-group, homogeneity, heterogeneity perceptions and diskrimination
Kendi-grup, karşıt-grup, türdeşlik farklı oluş algıları ve ayrımcılık: Dil sınıflandırma modelinin doktor hasta gruplarına uygulanması
- Tez No: 53384
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN HORTAÇSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gruplararası, Dil, Doktor-Hasta iv, Intergroup, Language, Doctor-Patient iii
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz KENDİ-GRUP KARŞIT-GRUP TÜRDEŞLİK FARKLI OLUŞ ALGILARI VE AYRIMCILIK: DİL SINIFLANDIRMA MODELİNİN DOKTOR-HASTA GRUPLARINA UYGULANMASI Ergin Usubütün, Seda Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu Eylül 1996, 94 sayfa Bu çalışmada, aralarında güç eşitsizliği bulunan doktor ve hasta gruplarında karşıt-grup türdeşliği ve karşıt-grup ayrımcılığı gibi gruplararası ilişkilerin bazı ana konularının Semin ve Fiedler'ın Dil Sınıflandırma Modeli ile incelenmesi amaçlandı. Dil Sınıflandırma Modeli, kişilerarası ilişkilerde kullanılan fiil ve sıfatların psikolojik yansımalarının beş düzeyde sınırlandırıldığı bir modeldir. 20 doktor ve 20 hastadan,“doktorlara ve hastalara ilişkin düşünce ve değerlendirmeleri”T serbest yazı biçeminde belirtmeleri istendi. Hem doktorlar hem de hastalar, nedensellik yüklemleyen fiilleri doktorlara ilişkin tanımlamalarında hastalara ilişkin tanımlamalarına göre anlamlı oranda daha sık kullandılar. Her iki grubun da tanımlamalarında olumsuz değerlendirmeler çoğunluktaydı. Hastalar, nedensellik yüklemleyen fiilleri doktorlara ilişkin olumsuz değerlendirmelerinde daha sıklıkla kullanarak karşıt-grup ayrımcılığı sergilediler. Doktorlar, kendi gruplarına ait olumsuz değerlendirmelerinde nedensellik yüklemleyen fiilleri daha sık kullanarak kendi-grup ayrımcılığı sergilediler. Doktorlar, hem kendi gruplarınca, hem de hastalarca türdeş bir grup olarak tarif edildiler. Bu çalışmada Dil Sınıflandırma Modelinin, gruplar arası ilişkiler alanındaki çok çeşitli konuların incelenmesi için uygun bir analiz yöntemi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN-GROUP OUT-GROUP HOMOGENEITY HETEROGENEITY PERCEPTIONS AND DISCRIMINATION: AN APPLICATION OF LINGUISTIC CATEGORY MODEL TO DOCTOR-PATIENT RELATIONSHIP Ergin Usubütün, Seda M.Sc, Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu September 1996, 94 pages In this thesis, Linguistic Category Model by Semin and Fiedler was applied to doctor-patient relationship in order to examine some basic inter-group phenomena such as out-group homogeneity and discrimination in these groups with power difference. Linguistic Category Model is an overall framework for the psychological implications of interpersonal terms by a five level classification of verbs and adjectives. 20 doctors and 20 patients were asked to describe their thoughts about doctors and patients in free-format verbalizations. Both doctors and patients used agentic verbs significantly more in their descriptions of doctors' behaviors than in their descriptions of patients' behaviors. Negative evaluations dominated descriptions of both doctors and patients. Patients used agentic verbs in their negative evaluations of doctors, thus they displayed out-group discrimination. Doctors used agentic verbs in their negative evaluations for the in-group, thus they displayed in-group discrimination. Doctors were described as a homogeneius group both by themselves and by patients. It is concluded that Linguistic Category Model is an appropriate analysing tool for the study of diverse topics in inter-group domain of human relations.