Türkçe ders kitapları ile ana dilim Türkçe ders kitaplarının dilsel ve görsel metinlerin niteliği açısından incelenmesi(KKTC ve TED Vakfı yayınları)
Examination of the written and visiual texts in the fifth and the sixth grade Turkish language text books (Turkish republic of Northern Cyprus and Turkish education association's samples)
- Tez No: 533904
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Türkçe Ders Kitapları, Dilsel Metin, Görsel Metin, Öğretici Metin, Yazınsal Metin, Teaching Turkish, Turkish Text Books, Written Texts, Visual Texts, Didactic texts, Literary Texts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilköğretim Türkçe ders kitaplarında ve TED Vakfı Yayınları olan Anadilim Türkçe ders kitaplarındaki dilsel ve görsel metinlerin niteliği, betimsel bir yöntemle incelenmiştir. İlköğretim Türkçe 5. sınıf ve 6. sınıf ders kitaplarında yer alan izleklerden, rastlantısal olarak seçilmiş toplam 32 metin, yazınsal ve öğretici metinler olarak sınıflandırılmış ve çeşitli ilkeler doğrultusunda incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, 5. ve 6. sınıf TED Anadilim Türkçe ders kitaplarında yer alan dilsel metinler genel olarak türünün özelliklerini yansıtan, çocukların düzeyine uygun, okuma ilgisi ve sevgisi uyandıracak özellikler taşımaktadır. Görsel metinlerin ise çoğunlukla çocukların görsel algısını ve estetik beğenisini karşılayacak, resim sanatına ilgisini devindirecek ve onlarda resim yapma isteği uyandıracak nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır. KKTC ilkokul 5. sınıflar için hazırlanmış metinlerin ayni ilkeler doğrultusunda yetersiz kaldığı gözlemlenmiş; 6. sınıflar için hazırlanmış metinlerin ise, TED yayını olan Anadilim Türkçe ders kitaplarındaki metinlerle benzer özellikler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, written and visiual texts are examined qualitatively from both primary education Turkish text books (TED publication and TRNC National Education and Culture Ministry publication) are examined qualitatively. 32 of reading texts which selected randomly from 5th and 6th grades classified as literary and didactic texts and analysed descriptive based on several principles. As a result of research findings, the majority of the texts in primary education Turkish text books which published by TED, are reflecting the characteristics of its type, appropriate for the child and for his/her reality and stimulate child for reading. The majority of visual texts generally hve characteristics of art that can develop child's visual perception, esthetic appreciation, their interest to art and their desire to create paintings. On the other hand, it is analysed that the texts which selected for TRNC primary education 5th grade text books are inadequate towards the same principles. However, the texts which selected for TRNC primary education 6th grade text books same inadequate as TED publications.