Almanya'da iki dilli Türk çocuklarının Türkçe öğretiminde kullanılan“Türkçe ve Türk kültürü”ders kitaplarının incelenmesi
Examination of“Turkish and Turkish culture”textbooks used in Turkish teaching of bilingual Turkish children in Germany
  1. Tez No: 994695
  2. Yazar: DİDEM OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM EKTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders kitapları, Dil becerileri, Türkçe ve Türk kültürü dersi, Türkçe öğretimi, Yabancı dil öğretimi, İki dilli, Textbooks, Language skills, Turkish and Turkish culture course, Turkish teaching, Foreign language teaching, Bilungualism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Almanya'da iki dilli Türk çocuklarının Türkçe öğrenimindeki ihtiyaçları ve karşılaştıkları sorunlar doğrultusunda Türkçe ve Türk Kültürü dersinde kullanılan ders kitapları, dilsel ve kültürel açıdan incelenmiştir. Kuramsal kısımda hedef grubun dilsel özelliklerini daha iyi kavrayabilmek adına, dil öğretimindeki kavramlar detaylıca tanımlanmıştır. Ders kitaplarının yalnızca Türkçe öğretimini değil, aynı zamanda kültür öğretimini de amaçlaması sebebiyle dil kavramları ile kültür arasındaki ilişkiye değinilmiştir. Almanya'daki iki dilli Türk çocuklarının geçmişten günümüze dil edinim özellikleri, ihtiyaçları ve karşılaştıkları sorunlar tespit edilmiştir. Ders kitaplarının dilsel ve kültürel özellikleri bağlamında; yazılı materyallerin avantajları, dezavantajları, ilkeleri ve kriterleri üzerinde durulmuştur. Almanya'daki iki dilli Türk çocukları, ana dili kapsamında Türkçe öğretimi görmektedir. Bununla birlikte zaman zaman ikinci dil, iki dillilik ve yabancı dil özellikleri taşımaları sebebiyle yabancı dil materyallerinde olması gereken ilke ve kriterlere yer verilmiştir. Bu ilke ve kriterler, iki dilli çocukların Türkçe öğretimine göre değerlendirilmiştir. Uygulama kısmında ise Türkçe ve Türk Kültürü eğitim setlerinde yer alan Türkçe ve Türk Kültürü 1, Türkçe ve Türk Kültürü 2, Türkçe ve Türk Kültürü 8 kitapları, tespit edilen ilke ve kriterler açısından iki dilli hedef gruba göre incelenmiştir. İnceleme esnasında, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde, betimsel analiz yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın bazı bölümlerinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. İnceleme ve bulgular doğrultusunda Türkçe ve Türk Kültürü ders kitaplarının iki dilli ve ikinci dil öğretimlerine göre uyarlanmasının; yabancı dil öğretim teknik ve yöntemler ile desteklenmesinin; kültür öğretimi kısımlarının ise anlamlı bağlamlarda ve dil seviyelerine uygun bir şekilde verilmesinin hedef grubun Türkçe öğretimine katkı sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, textbooks used in Türkçe ve Türk Kültürü classes were examined from a linguistic and cultural perspective in line with the needs and problems encountered by bilingual Turkish children in Germany in learning Turkish. In order to better understand the linguistic characteristics of the target group in the theoretical section, the concepts of language teaching are defined in detail. Since the textbooks are intended not only for teaching the Turkish language but also for transmitting culture, the relationship between language and culture has been mentioned. The language acquisition characteristics, problems and needs of bilingual Turkish children in Germany from past to the present have been identified. In the context of the linguistic and cultural characteristics of textbooks; the advantages, disadvantages, principles, and criteria of written materials were emphasised. Bilingual Turkish children in Germany are taught Turkish as mother tongue. However, since they sometimes have second language, bilingualism and foreign language features, the principles and criteria required for foreign language materials have also been included. These principles and criteria were evaluated in terms of Turkish language teaching for bilinguals. In the application section, Türkçe ve Türk Kültürü 1, Türkçe ve Türk Kültürü 2, Türkçe ve Türk Kültürü 8 textbooks included in the Türkçe ve Türk Kültürü education sets were examined in terms of the identified principles and criteria according to the bilingual target group. During the study, document analysis one of the qualitative research methods was used. Descriptive analysis was preferred for analyzing the collected data. Content analysis was used in some parts of the study. In light of the analyses and findings, it has been concluded that adapting the Türkçe ve Türk Kültürü textbooks according to bilingualism and second language teaching methods; supporting them with foreign language teaching techniques and strategies; teaching cultural aspects in meaningful contexts and at appropriate language levels would contribute significantly to Turkish language education for the target group.