Köy kalkınma kooperatiflerinde etik ve sosyal sorumluluğun araştırılması; Kastamonu Köy Kalkınma ve diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği örneği
The research of ethics and social responsibility on the village development co-operative; The case of Kastamonu village devolopment and ther agricultural-purpase co-operatives union
- Tez No: 534028
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Sosyal Sorumluluk, Kooperatif, Ethics, Social Responsibility, Co-Operative
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde, küreselleşmenin getirdiği sosyo-ekonomik değişimlerle birlikte, kurumların misyon ve vizyonlarında da değişim yaşanmış, bu durum kurumların tek amaçlarının kendi karlılıklarını artırma ve devamlılıklarını sağlama olmalarını değiştirerek, topluma dair bazı etik ve sosyal sorumluluk anlayışlarının da oluşmasına neden olmuştur. Bugün kurumların etik ve sosyal sorumluluk anlayışlarının olması gerekliliği ile içinde bulunduğu toplum ve çevreye yönelik anlamlı katkılarda bulunulması gerektiği artık yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu durum artık, ticari amaçlara sahip olan ticari işletmeler için geçerli olduğu kadar, sosyo-ekonomik yapının düzenleyicisi durumda olan kooperatifler için de geçerlidir. Özellikle tarımın önem teşkil ettiği ülkemizde, kırsal bölgelerde olan tarımsal kooperatifleşmeler, bölgenin sosyo-ekonomik yapısını etkileyen önemli unsurlardan biri olarak görülmektedir. Bu açıdan kooperatifleşme ile birlikte, kırsal kesimin temel gelir unsurlarından olan tarımın, belirli kapsamlar çerçevesinde uygulanması, bölge için olduğu kadar ülke için de önemlidir. Bu nedenle özellikle günümüzde önemi artan etik kavramının ve sosyal sorumluluk uygulamalarının, ulusal ve uluslararası kurumlarda olduğu kadar, bölgesel nitelikteki köy kooperatifleri için de önemi artan bir konu olmuştur. Bu araştırmanın amacı, kurumlar için günümüzde kurumlar ve kurumsallaşma açısından önemli iki kavram olan etik ve sosyal sorumluluk uygulamalarının genelde Köy Kalkınma Kooperatiflerinde araştırılmasıdır. Bu amaçla yapılan çalışmada Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliğinde uygulanan etik ve sosyal sorumluluk uygulamaları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the socio-economic changes brought about by globalization, there has also been a change in the mission and vision of the institutions, which has led to the creation of some ethical and social responsibility concepts of collecting by changing the fact that the sole purpose of the institutions is not to increase their profitability and maintain their continuity. Today it is now widely accepted that institutions need to have ethical and social responsibility understandings and that significant contributions should be made to the society and the environment they are in. This is now also true for co-operatives that are regulating socio-economic structures as well as for commercial enterprises with commercial purposes. Especially in our country where agriculture is important, agricultural co-operatives in rural areas are considered to be one of the important factors affecting the socio-economic structure of the region. In this regard, it is important for the country as much as for the region that the agriculture, which is one of the basic income components of the rural sector, is implemented within the scope of certain scope. For this reason, the importance of increasing ethics and social responsibility practices, especially today, has become an increasingly important issue for regional cooperative organizations in the region as well as national and international institutions. The aim of this research is to investigate ethical and social responsibility applications, which are two important concepts in terms of institutions and institutionalization, today in Village Development Cooperatives. In this study, ethical and social responsibility applications applied in Kastamonu Village Development and Other Agricultural Cooperatives Association were investigated.