Algılanan örgütsel kimliğin ve içsel-dışsal güdülenmenin rol içi ve rol dışı performansa etkileri : Konya Ovası projesi bölgesi üniversitelerinde bir araştırma
The impact of perceived organizational identity and internal-external motivation on in-role and extra-role performance: A research in universities of Konya Plain project region
  1. Tez No: 534038
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kimlik, İçsel ve Dışsal Güdülenme, Rol İçi ve Rol Dışı Performans, Organizational Identity, Internal-External Motivation In-Role And Extra-Role Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, örgütsel kimliğin rol içi ve rol dışı performansa olan etkisini incelemek ve bu süreçte güdülenmenin rolünü araştırmaktır. Bu amaçla araştırmaya Konya Ovası Projesi Bölgesi Üniversitelerinde çalışan 592 akademik personel katılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizleriyle incelenmiştir. Ayrıca değişkenler arasındaki dolaylı ve doğrudan etkilerin belirlenmesi için aracılık testleri yapılmıştır. Sonuçlar, örgütsel kimliğin alt boyutlarından biri olan duygusal bağlılığın rol içi ve rol dışı performansı arttırdığını göstermiştir. Diğer alt boyutlar olan kendi kendine kategorizasyon, uyum/örtüşme düzeyi ve davranışsal katılım alt boyutlarının performans üzerinde önemli bir etkisi ise bulunamamıştır. Örgütsel kimlikle güdülenme arasındaki etkilerle ilgili olarak uyum/örtüşme düzeyi, yansıtılmış güdülenmeyi; davranışsal katılım yansıtılmış güdülenmeyi; duygusal bağlılık ise içsel, tanımlanmış ve içselleştirilmiş güdülenmeyi arttırmıştır. Duygusal bağlılık güdülenmemeyi azaltmıştır. Güdülenme ve performans arasındaki etkiler konusunda içsel güdülenme, tanımlanmış güdülenme ve içselleştirilmiş güdülenme rol içi performansı arttırmıştır; tanımlanmış güdülenme ve içselleştirilmiş güdülenme rol dışı performansı arttırmış, güdülenmemeyi ise azaltmıştır. Bunun yanında duygusal bağlılığın rol içi performansı etkilemede içsel güdülenmenin, tanımlanmış güdülenmenin, içselleştirilmiş güdülenmenin ve güdülenmemenin aracılık etkileri vardır. Duygusal bağlılık alt boyutunun rol dışı performansı etkilemede ise, tanımlanmış güdülenme ve içselleştirilmiş güdülenmenin aracılık etkileri vardır. Örgütsel kimlik, güdülenme ve performans arasındaki ilişkiyi alt boyutlarıyla birlikte ilişkisini ilk kez ele alan bu çalışma gelecekteki araştırmalar için örgütsel kimlik-performans bağlantısını keşfetmek için bir temel oluşturabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the thesis is to examine the effects of organizational identity on in-role and extra-role performance and to explore the role of motivation in these process. For this purpose, a total of 592 academic staff from the universities in the Konya Plains Project Region have participated in the research. The relationship between study variables was investigated by correlation and hierarchical regression analyses. In addition, mediation tests were conducted for determining the direct and indirect effects among variables. The results showed that affective-attachment which is one of the sub-dimensions of organizational identity increase in-role and extra-role performance. We couldn't find any significant effects of other sub-dimensions i.e. self-categorization, goodness of fit, and behavioral involvement on in-role and extra-role performance. Concerning the effects between organizational identity and motivations, goodness of fit increased introjected motivation; affective-attachment increased intrinsic, identified and integrated motivation, and decreased amotivation; behavioral involvement increased introjected motivation. Regarding the effects between motivation and performance, intrinsic, identified and integrated motivation increased in-role performance; identified and integrated motivation increased extra-role performance, and decreased amotivation. Moreover intrinsic, identified, integrated motivation and amotivation have mediating effects on the relationship between affective-attachment and in-role performance; identified and integrated motivation has mediating effects on the relationship between affective-attachment and extra-role performance. For the first time with exploring the relationship among organizational identity, motivation and performance with their sub-dimensions, this study may provide a basis for the future research to explore organizational identity-performance link.