Fokal segmental glomerulosklerozda D vitamini düzeyinin renal prognozla ilişkisi
The relationship of vitamin D level with renal prognosis in focal segmental glomerulosclerosis
- Tez No: 534076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖK OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: 25-(OH) D vitamini, primer fokal segmental glomerüloskleroz, remisyon, renal prognoz, 25- (OH) vitamin D, primary focal segmental glomerulosclerosis, remission, renal prognosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Küçükerdoğan Ç, Fokal Segmental Glomerulosklerozda D Vitamini Düzeyinin Renal Prognozla İlişkisi, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, İç Hastalıkları Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2019. Amaç: FSGS'de serum 25 (OH) D düzeyinin prognoz için bir risk faktörü olup olmadığı bilinmemektedir. Biz bu çalışmayı, FSGS olan hastalarda 25 (OH) D'nin serum düzeyi ile bazı klinik parametreler ve renal prognoz arasındaki ilişkiyi araştırmak ve 25 (OH) D seviyesinin FSGS'de iyi bir renal prognostik belirteç olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Olası ilişki gösterirsek tedavi ile renal prognoz düzeltilerek son dönem böbrek yetmezliğinin önüne geçilebilineceğini düşündük. Gereç ve Yöntem: Haziran 2006 ile Ağustos 2018 tarihleri arasında Nefroloji Polikliniğimizde en az 6 ay takipli ve takiplerinde böbrek biyopsi sonucu primer FSGS saptanan 56 hasta çalışmaya alındı. Hastaların verileri hasta dosyalarından ve hastane kayıt sisteminden elde edildi. Hastaların biyokimyasal testlerinin sonuçları, biyopsi sonuçları ve tedavileri değerlendirmeye alındı. Araştırmanın verileri Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 56 primer FSGS'li hasta dahil edildi. 56 hastanın yaş ortalaması 44±13,92 idi. Erkek hasta sayısı 27 (%48,2) idi. Hastaların 16'sında (%28,6) hematüri tespit edildi.Hastaların genel laboratuvar ortalama değerleri incelendiğinde glukoz 111 (±45,4) mg/dL, üre 48 (±32,2) mg/dL, kreatinin 1,39 (±1,08) mg/dL, GFR 71 (±30,4) mL/min/1.73m², proteinüri 5,7 (±3) gr/gün, 25-(OH) D 17,6(±5,5) ng/ml) olarak saptandı. Primer FSGS'li hastaların renal biyopsileri histopatolojik özellikler açısından incelendiğinde; ortalama glomerül sayısı 19,8 (±12,6) skleroz oranı %42(±14,9), interstisyel fibrozis varlığı %51, tübüler atrofi oranı ise %48 saptandı. Primer FSGS'li hastalar biyopsi anındaki vitamin D düzeylerine göre ≤15 ng/dl grup (n:18) ile >15 ng/ml grup (n:38) olarak iki gruba ayrılarak karşılaştırıldığında biyopsi anında demografik ve laboratuvar özellikler açısından iki grup arasında istatistiksel olarak belirgin farklılık saptanmadı (p>0,05). Bu iki grubun birinci yıl remisyon oranlarına baktığımızda biyopsi anında 25-(OH) D Vitamin düzeyi ≤15ng/dl olan 6 (%33,3) hastada, 25-(OH) D Vitamin düzeyi >15ng/dl olan 32 hastada birinci yılda remisyon saptandı. Buna göre aralarında karşılaştırıldığında 25-(OH) D Vitamin. >15ng/dl olan grupta remisyon oranları istatiksel olarak anlamlı fazlaydı (p0,05). Ancak iki grup arasında biyopsi anındaki serum 25-(OH) D vitamini düzeyi açısından anlamlı fark olduğu tespit edildi (p15ng/dl olan grupta remisyonun daha yüksek olduğunu tespit etmiş olup 25-(OH) D seviyelerinin prognozla ilişkili olduğunu gördük. Çalışmamızın daha fazla sayıda hasta içeren çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşündük.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Küçükerdoğan Ç, The Relationship of Vitamin D Level with Renal Prognosis in Focal Segmental Glomerulosclerosis. Republic of Turkey, Health Sciences University Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Centre, Department of Internal Medicine, Dissertation, Ankara, 2019. Aim: It is not known whether serum 25 (OH) D levels are a risk factor for prognosis in FSGS. In this study, we aimed to investigate the relationship between serum levels of 25 (OH) D with some clinical parameters and renal prognosis in patients with FSGS and to determine whether 25 (OH) D levels are a good renal prognostic marker in FSGS. If we show a possible relationship with the treatment, we thought that the end-stage renal failure could be prevented by correcting the renal prognosis. Materials And Methods: Fifty-six patients with primary FSGS who underwent renal biopsy at our Nephrology Clinic between June 2006 and August 2018 were included in the study. Patient data was obtained from patient files and hospital registry system. The results of biochemical tests, biopsy results and treatment were evaluated. The data were analyzed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) statistical package program. Findings: Fifty primary patients with FSGS were included in the study. The mean age of the 56 patients was 44 ± 13.92 years. The number of male patients was 27 (48.2%). Hematuria was detected in 16 (28.6%) patients. When the general laboratory mean values of the patients were examined, glucose was found to be 111 (± 45.4) mg / dL, urea 48 (± 32.2) mg / dL, and creatinine 1.39 (± 1.08) mg / dL, GFR 71 (± 30.4) mL / min / 1.73m², proteinuria 5.7 (± 3) g / day, 25- (OH) D 17.6 (± 5.5) ng / ml). When renal biopsy of patients with primary FSGS is examined in terms of histopathological features; The mean glomerular number was 19.8 (± 12.6), the rate of sclerosis was 42% (± 14.9), the presence of interstitial fibrosis was 51% and the tubular atrophy was 48%. When the patients with primary FSGS were compared according to vitamin D levels at the time of biopsy, there was no statistically significant difference between ≤15 ng/dl group (n:18) and> 15 ng / ml group(n:38) for both demographic and 0 month laboratory properties (p> 0.05). When we look at the remission rates in the first year of these two groups, remission was detected in 32 patients with 25 (OH) D Vitamin level> 15 ng / dl and 6 patients with 25 (OH) D vitamin ≤15 ng/dl at biopsy period. Accordingly, the remission rates were significantly higher in the 25- (OH) D vitamin> 15ng / dl group compared to each other (p 0.05). However, there was a significant difference between two groups in terms of serum 25- (OH) vitamin D levels at the time of biopsy (p 15ng / dl. We found that 25- (OH) D levels were associated with prognosis. We thought that our study should be supported by studies involving more patients.