Meme kanseri tanılı hastalarda pre operatif ve post operatif dönemdeki serum galektin-3 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum galectin-3 in preoperatif and postoperatif period in patients with new diagnosis of non-metastatic breast cancer
  1. Tez No: 534218
  2. Yazar: DAMLA ERNUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALACACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: galectin-3, breast cancer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Çalışmamızda yeni tanı almış metastazı olmayan meme kanseri tanılı hastalarda pre-operatıf ve post-operatif serum galektin -3 düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, ayrıca pre-operatif meme kanserli hastaların galektin-3 düzeylerı ile sağlıklı bireylerin serum galektin-3 düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi ve hastalık patofizyolojisine katkıda bulunmayı amaçladık. Materyal ve metod: Yeni tanı almış non-metastatik meme kanserli hastalardan pre-operatif dönemde ve postoperatif olmak üzere( 1 ay sonraki poliklinik kontrolünde) toplam 2 kez olacak şekilde periferik kan örneği alındı. Sağlıklı popülasyon grubundaki bireylerden de 1 kez periferik kan örneği alındı. Alınan bu kan örneklerinden serumları elde edildi. Serum Gal-3 düzeyleri çalışılacağı döneme kadar -80 derecede saklandı ve serum Gal-3 düzeyleri üreticinin talimatlarına uygun şekilde ELISA yöntemi ile çalışıldı.Vücut ağırlığı (VA) ve boyları ölçüldü. Vücut kitle indeksi (BMI) hesaplamasında, VA (kg)/Boy (m2) formülü kullanıldı.Hastaların ve sağlıklı popülasyonun serum Gal-3 değerleri incelendi. Bulgular: Yeni tanı non metastatik meme kanserli hastaların pre-operatif ve post-operatif dönemdeki serum Gal-3 düzeyleri karşılaştırıldığında pre-operatif Gal-3 düzeyleri ortalama değeri 21,76500 ve post-operatif Gal-3 düzeyleri ortalama değeri 21,20500 olarak hesaplandı.Gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p değeri :0,690). Sağlıklı popülasyon serum Gal-3 düzeyleri 19,88350 olarak hesaplandı ve yeni tanı non metastatik meme kanseri tanılı hastaların pre-operatif dönemdeki serum Gal-3 düzeyleri karşılaştırıldığında p değeri 0,477 olarak bulunarak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada yeni tanı non metastatik meme kanserli hastaların preoperatif, post operatif ve sağlıklı popülasyondaki bireylerin serum galectin-3 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmaması,galektin-3'ün kitle varlığı ile korele olmadığını ,tümör varlığından bağımsız şekilde eksprese olduğunu düşündürmektedir. Yapılan önceki çalışmalardaki galektin-3'ün çeşitli kanser türlerinde karsinogenezde, malignite varlığında önemli anahtar role sahip olabileceğinin aksine, çalışmamızın sonuçları meme kanseri açısından bu konuyu tartışmali hale getirmiştir. Sonuç olarak galektin-3'ün meme kanseri ve daha birçok malignite patogenezindeki yerinin net olarak anlaşılabilmesi için mevcut bilgiler yeterli olmayıp daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelime: Galektin-3 , meme kanseri
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF SERUM GALECTIN-3 IN PREOPERATIF AND POSTOPERATIF PERIOD IN PATIENTS WITH NEW DIAGNOSIS OF NON-METASTATIC BREAST CANCER Purpose: The aim of this study was to evaluate the relationship between pre-operative and post-operative serum galectin-3 levels in patients with newly diagnosed non-metastatic breast cancer and to evaluate the relationship between galectin-3 levels of patients with pre-operative breast cancer and serum galectin-3 levels of healthy individuals and aimed to contribute to the pathophysiology. Material and method: Peripheral blood samples were collected from the newly diagnosed non-metastatic breast cancer patients in the pre-operative period and postoperatively (1 month after polyclinic control). Peripheral blood samples were taken from the healthy population group. Serum samples were obtained from these blood samples. Serum Gal-3 levels were stored at -80 ° C until the study period and serum Gal-3 levels were measured by ELISA method according to the manufacturer's instructions. Body weight (VA) and length were measured. In the calculation of body mass index (BMI), VA (kg) / height (m2) formula was used. Serum Gal-3 values of patients and healthy population were examined. Findings: The mean value of preoperative Gal-3 levels in patients with newly diagnosed non-metastatic breast cancer was calculated as 21,76500. The mean value of postoperative Gal-3 levels was calculated as 21,20500. There was no statistically significant difference between the groups (pvalue: 0.690). Gal-3 levels of healthy population were calculated as 19,88350 . When compared with serum Gal-3 levels in the pre-operative period, the p value was found to be 0.477.There was no statistically significant difference. Conclusion: In this study; in preoperative period and postoperative period of serum galectin-3 levels in non metastatic breast cancer and serum galectin-3 of healthy population was compared. There was no statistically significant difference between these 3 groups. It suggests that galectin-3 does not correlate with the presence of the mass and is expressed independently of the presence of the tumor. Galectin-3 may play an important role in the presence of malignancy in carcinogenesis in various cancers but the results of our study made this issue controversial in terms of breast cancer. As a result, for understanding the role of galectin-3 in breast cancer and many other pathologies of malignancy,the current data is not sufficient andı ıt needs more studies.