İnvaziv girişimler için kullanılan materyallerden oluşturulan oyuncaklar ile oyun oynama deneyiminin kanserli çocuklarda invaziv girişim ağrısına etkisi
The effect of the experience of playing games with toys composed of materials for invasive attempt on invasive attempt-induced pain among children with cancer
  1. Tez No: 493542
  2. Yazar: HAKİME ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ağrı, Kanser, Oyun, Invaziv Girişim, Child, Pain, Cancer, Game, Invasive Attempt
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırmada invaziv girişimler için kullanılan materyallerden oluşturulan oyuncaklar ile oyun oynamanın kanserli çocuklarda invaziv girişim ağrısına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Bu araştırma Ön test- Son test Kontrol gruplu gerçek deneme modeli olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde Çocuk Onkoloji kliniğinde yatan kanser tanısı konmuş 3-6 yaş grubu çocuklar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini bu evrenden power analizi ile belirlenen ve randomize örnekleme yöntemiyle seçilen 55 deney, 55 kontrol grubundan olmak üzere 110 hasta oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından Çocuk Onkoloji kliniğinde tedavi gören çocuklardan yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Veriler Mayıs 2016- Kasım 2017 tarihleri arasında toplanmış ve verilerin elde edilmesinde Tanıtıcı Anket Formu, Wong-Baker Ağrı Skalası kullanılmıştır. Araştırmacı deney grubundaki hastalar ile birlikte klinikte invaziv işlemler için kullanılan materyallerden oyuncaklar yapıp oyun oynamıştır. Kontrol grubundaki hastalara herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzdelik, ortalama, ki-kare, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Bulgular: Son test ölçüm verilerine göre; deney grubunda Wong-Baker Ağrı Skalası toplam puan ortalaması 0.43±0.66, kontrol grubunun Wong-Baker Ağrı Skalası toplam puan ortalaması 3.34±0.77 olduğu saptanmıştır. Gruplar arasındaki puan ortalamaları farkının istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (p=0.000). Sonuç: Invaziv girişimler için kullanılan materyallerden oluşturulan oyuncaklar ile oyun oynama deneyiminin, kanserli çocuklarda invaziv girişim ağrısını azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to assess the effect of playing games with toys composed of materials used for invasive interventions on invasive intervention-induced pain among children with cancer. Material and Method: The study was conducted as a real trial model with pretest-posttest control group. The population of the study consisted of children in the age group of 3-6 years, who were diagnosed with cancer and hospitalized at the Pediatric Oncology clinic of Inonu University, Turgut Ozal Medical Center. The sample of the study consisted of 110 patients including 55 patients in the experimental group and 55 patients in the control group, who were determined from this population through the power analysis and selected through random sampling method. The data were collected by the researcher using the face-to-face interview technique with the patients receiving treatment in the pediatric oncology clinic. The data were collected between May 2016 and November 2017 and Introductory Questionnaire and the Wong-Baker Pain Scale were used for obtaining the data. The researcher made toys composed of materials used for invasive attempt and played games with the patients in the experimental group. No intervention was carried out for the patients in the control group. Numbers, percentages, mean, chi-square, dependent samples t test, and independent samples t test were used to analyze the data. Results: Based on data of the post test measurement, it was found that the total mean score of Wong-Baker Pain Scale was 0.43±0.66 in the experimental group and 3.34±0.77 in the control group. It was determined that the difference between the mean scores of the groups was statistically significant (p=0.000). Conclusion: It was found that the experience of playing games with toys composed of materials used for invasive attempts decreased the pain induced by invasive intervention among children with cancer.