Temel seviyede seçmeli ders olarak Türkçe öğrenen yabancıların karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri: Tunus örneği
The problems encountered by foreigners learning Turkish as a elective course and the solutions: Tunisia example
  1. Tez No: 534575
  2. Yazar: FATMA ZEYNEP EMİN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED EYYÜP SALLABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Seviyede Türkçe Öğretimi, Tunus'ta Yabancılara Türkçe Öğretimi, Tunuslulara Türkçe Öğretimi, Teaching Turkish in Tunisia, Teaching Turkish to Tunisians, Teaching Turkish to Foreigners
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmadaki amaç, Türkçeyi seçmeli ders olarak öğrenen Tunuslu öğrencilerin temel seviyede Türkçe öğrenirken karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu konuda çözüm önerileri sunabilmektir. Tez kapsamında nitel araştırma yöntemine başvurulmuş, Tunus'ta yer alan Uluslararası Türkiye Maarif Okulu, Hraria ve Bardo Liseleri ile Tunus 9 Nisan Üniversitesinde Türkçe öğrenen Tunuslu öğrencilerden ve Türkçe öğretmenlerinden, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşleri alınmıştır. Bu kapsamda çalışmada 41 öğrenci ve 5 öğretmen yer almıştır. Verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Dil becerileri ile ilgili sorular, öğrencilere Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi Metni'ndeki kazanım tablosundan hareketle sunulmuştur. Bu çalışmada öğrencilere sunulan konular üç ana başlık etrafında toplanmış olup, bu başlıklar; temel dil becerileri, dil ve kültür farklılığı ve dil bilgisidir. Ayrıca söz konusu araştırmada, Türkçeyi seçmeli dil olarak öğrenen Tunuslu öğrencilerin ve Türkçe öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda dil becerilerinden özellikle yazma ve okumada, dil bilgisinde özellikle geçmiş zaman farklılıkları, cümle kurma, Türkçenin çekimli bir dil olması, iyelik ekleri, tamlamalar, telaffuz ve alfabe gibi konularda sorun yaşadıkları tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify the problems faced by Tunisian students learning Turkish as an elective course and learn the solutions in this regard. Within the scope of the thesis, International Turkey Maarif School located in Tunis, Hrari and Bardon High School together with Tunisia students learning Turkish at 9 April University and their lecturers were utilized. Qualitative research method for the collected data and the content analysis method was used for analysis of data coming from research patterns by using semi-structured interview form as a data collection tool. The questions related to language skills were represented to the students in the table of acquisitions in the Common European Framework of Reference. In this study, the topics presented to students are divided into three main groups; basic skills, language and culture differences and language. There were 41 students and 5 teachers within these groups. In addition to the research, in the light of the opinions of Tunisian students learning Turkish as an elective language and their Turkish teachers, problems about writing and reading among language skills, past time differences in grammar, possessive suffixes, clauses, pronunciatiton and alphabet have been identified and the solutions have been tried to be presented.