Prematür ejakülasyonu olan ve olmayan hastalarda beyin omurilik sıvısı 5hiaa değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of the levels of the serotonin metabolite,5-hydroxyindole acetic acid, in cerebrospinal fluidfrom patients with and without premature ejaculation
  1. Tez No: 534605
  2. Yazar: ABDULLAH ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prematür Ejakülasyon, Serotonin, Beyin Omurilik Sıvısı, 5 Hidroksi İndol Asetik Asit, İntravaginal Ejaculation Latency Time, Premature ejaculation, serotonin, cerebrospinal fluid 5-hydroxy indole acetic acid, İntravaginal Ejaculation Latency Time
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prematür ejakülasyon (PE) sık görülen, eşlerin cinsel ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen ve hayat kalitesinde anlamlı düzeyde bozulmaya sebep olan önemli bir durumdur. Buna rağmen etyolojisi ve patofizyolojisi halen tam olarak aydınlatılamamıştır. Tedavideki gelişmeler her nekadar faydalı ve umut verici olsada yeterli değildir. Sorunun tam olarak ortaya konulabilmesi ve tedavi edilebilmesi için toplumdaki tabuların yıkılması ve daha detaylı arştırmaların yapılması gerkemektedir. PE ile ilgili araştırmalarda üzerinde en çok çalışılan nörotransmitter ''serotonin'' dir. Bu durum birçok hayvan ve insan çalışması ile gösterilmiştir. Biz çalışmamızda PE'nin patofizyolojisine ışık tutabilmek amacıyla İELT (İntravaginal Ejaculation Latency Time-Vajina İçi Ejakülasyon Gecikme Süresi) sonucuna göre PE tanısı olan ve olmayan bireylerin Beyin Omurilik Sıvısı (BOS)' nda serotonin metaboliti olan 5-HİAA (5-Hidroksi İndol Asetik Asit) seviyelerini karşılaştırmayı ve PE' nin BOS 5-HİAA düzeyi ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Nisan 2015 - Ekim 2015 tarihleri arasında kliniğimizde spinal anestezi altında operasyon planladığımız (varikosel, hidrosel, üreter taşı gibi..) ve son 6 aydır cinsel aktif 60 hasta çalışmaya alındı. Kronometre yardımıyla İELT ölçümü yapılması istenildi. Depresyon tanısı olan ve/veya tedavi için SSRI kullanan hastalar, endokrin hastalık öyküsü olanlar, mental bozukluğu olan hastalar ve rejyonel anestezi için kontrendikasyonu olan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Çalışmaya İELT'si 1 dk altında olan 30 erkek hasta ve kontrol grubu olarak İELT'si 1 dk üzerinde olan 30 erkek hasta dahil edildi. Hasta ve kontrol grubuna PE şiddetini belirlemek amaçlı Prematür Ejakülasyon Arap İndeksi (PEAİ) ve depresyon düzeyini ölçmek amaçlı BECK depresyon formları dolduruldu. Spinal anestezi işlemi oturur pozisyonda, lomber 3 ve 4' üncü vertebral aralıktan 25G spinal iğne ile uygulandı. Hastalardan 1,5 cc berrak BOS alındı. Hasta ve kontrol grubunun İELT süresi ile BOS 5-HİAA seviyesi, PEAİ skoru, BECK skoru karştırmaları yapıldı. Çalışmaya katılan tüm bireyler, öncelikle çalışma hakkında sözel olarak bilgilendirildi ve sonrasında tüm katılımcıların çalışmaya katılmayı kabul ettiklerine dair yazılı onamları alındı. Hiçbir hasta çalışma dışında bırakılmadı. Bulgular: Tüm hastalar (n=60) incelendiğinde BOS 5HİAA düzeyleri ortalaması hasta grupta (n=30) daha yüksek olmasına rağmen (86.80±28.33 > 76.44±35.91) bu istatiksel olarak anlamlı değildi (p=0.22). Tüm hastalarda İELT ile 5HİAA değişkenleri arasında ters yönlü anlamlı bir korelasyon (r=-0.322;p=0.012) bulunmuştur. PE tanısı olan kişilerde İELT süresi ile 5HİAA düzeyleri arasında anlamlı korelasyon (p=0.154) bulunmazken, PE tanısı olmayan kişilerde İELT ile 5HİAA değişkenleri arasında ters yönlü anlamlı bir korelasyon tespit edildi (r=-0.450;p=0.013). PEAİ ile BECK değişkenleri karşılaştırıldığında ise ters yönlü anlamlı korelasyon (r=-0.362;p=0.005) bulunmuştur. Tartışma ve Sonuç: Yaptığımız çalışma PE patofizyolojisinin açıklanmasına farklı bir bakış açısı getirmektedir. Bununla beraber sorunu net olarak ortaya koyamamaktadır. Beklenilenin aksine BOS 5HİAA seviyesi ile İELT' nin ters orantılı bulunması PE' li hastalarda vücudun serotonini artırma çabası içinde olabileceğini ve BOS 5HİAA yüksekliğinin daha erken boşalmanın sebebi değil, sonucu olabileceğini düşündürdü. Bu denli sık görülmekle birlikte eşlerin cinsel ve sosyal yaşamını önemli ölçüde etkileyen bu hastalığın patofizyolojisinin ve dolayısıyla da tedavsinin etkin bir şekilde aydınlatılabilmesi için reseptör düzeyinde daha spesifik ve genetik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Premature ejaculation (PE) is a common important condition which can affect sexual and social life of partners negatively and causes significant deterioration in quality of life. Nevertheless its etiology and pathophysiology is still not fully elucidated. Although advances in treatment are useful and promising; they are not enough. In order to fully reveal the problem and treat; taboos in society should be destructed and detailed investigations should be made. Most studied neurotransmitter in researches about PE is“serotonin”. This was illustrated with many animal and human studies. In our study we aimed to compare levels of a serotonin metabolite, namely 5-HIAA (5-Hydroxy Indole Acetic Acid), in Cerebrospinal Fluid (CSF) of individuals with and without PE diagnosis according to IELT (Intravaginal Ejaculation Latency Time) and show relation between PE and CSF 5-HIAA level in order to shed light on the pathophysiology of PE. Materials and Methods: Between April 2015 - October 2015; total 60 patients who were sexually active in the last 6 months and to whom operation under spinal anesthesia (varicocele, hydrocele, ureteral stone, etc.) was planned in our clinic were included into this study. IELT measurements were performed with stopwatch. Patients with depression dignosis and/or patients using SSRI for treatment, patients with endocrine disease history, patients with mental diseases and patients with contraindication for regional anesthesia were excluded. In this study; 30 male patients with IELT under 1 minute and 30 male patients with IELT over 1 minute as control group were included. In patient and control groups; Premature Ejaculation Arabic Index (PEAI) form and BECK depression forms were filled in order to determine PE severity and measure level of depression respectively. Spinal anesthesia procedure was applied at sitting position through 3th and 4th lumbar intervertebral space with 25G spinal needle. 1.5 cc pure CSF was taken from patients. IELT duration, BOS 5-HIAA levels, PEAI score and BECK score of patients and control group was compared. All individuals participating in the study, first verbally informed about the study and written informed consent was taken. No patient was excluded from study. Results: When all patients (n=60) were examined; mean CSF 5HIAA level was higher in patient group (n=30) (86.80±28.33 > 76.44±35.91) but this was not statistically significant (p=0.22). In all patients; a significant negative correlation was found between IELT and 5HIAA variables (r=-0.322;p=0.012). In individuals with PE diagnosis; no significant correlation was found between IELT duration and 5HIAA levels (p=0.154). In individuals without PE diagnosis; a significant negative correlation was found between IELT and 5HIAA (r=-0.450;p=0.013). When PEAI and BECK variables were compared; significant inverse (negative) correlation (r=-0.362;p=0.005) was found. Discussion and Conclusion: Our study takes a different perspective to explain the pathophysiology of PE. However, the problem can not be clearly demonstrated. Against long odds, inverse correlation between BOS 5HIAA level and IELT; suggested that there is an effort to boost the body's serotonin in patients with PE and elevated CSF 5HIAA levels can be a result, not a cause. Although it is very common; more specific and genetic studies are needed at receptor level in order to light up pathophysiology and treatment of this disease which significantly affects the sexual and social life of partners.