Sınıf öğretmenlerinin fen bilimleri dersi öğretim programında yer alan yaşam becerilerinin öğrencilere kazandırılmasına yönelik yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of approaches of classroom teachers on providing the life skills found in science education curriculum to students
  1. Tez No: 534756
  2. Yazar: BÜŞRA MELİS KANYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZATA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik düşünme, fen bilimleri, ilkokul, sınıf öğretmenleri, yaşam becerileri, Analytical thinking, science, elementary school, classroom teachers, life skills
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada; sınıf öğretmenlerinin 3. ve 4. sınıf fen bilimleri dersi öğretim programında yer alan yaşam becerilerinin öğrencilere kazandırılmasına yönelik görüşleri belirlenmiş ve bu becerilerden analitik düşünme becerisini geliştirmeye yönelik sınıf içi uygulamaları incelenmiştir. Çalışma grubunu; ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen dokuz sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın ilk basamağında; nitel araştırma desenlerinden fenemonoloji deseni, ikinci basamağında ise nitel araştırma desenlerinden çoklu durum deseni kullanılmıştır. Veriler; öğretmenlerle birebir yapılan görüşmeler ve sınıf içi gözlemlerle toplanmıştır. Görüşmeler içerik analiziyle çözümlenirken, sınıf içinde yapılan gözlemler Analitik Düşünme Becerileri Sınıf İçi Gözlem Formu kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin çoğu fen bilimleri dersi öğretim programında yer alan yaşam becerilerinin önemli olduğunu ve kapsamının yeterli olduğunu söylemiştir. Bu becerilerin geliştirilebilmesi için çoğunlukla öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerden yararlandıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler, gözlemler, yazılı sınavlar, ders içindeki davranışlar ve proje çalışmaları aracılığıyla bu becerilerdeki gelişimi izlediklerini ifade etmişlerdir. Ailelerin ve okul idaresinin bu becerilerin geliştirilmesi üzerinde etkili olduğunu düşünmektedirler. Sınıf içi gözlem analizleri incelendiğinde; üçüncü sınıf öğretmeninin 'Yaşamımızdaki Elektrikli Araçlar' ünitesini işlerken öğretmen merkezli uygulamaları, dördüncü sınıf öğretmeninin ise 'Basit Elektrik Devreleri' ünitesi boyunca öğrenci merkezli uygulamaları ağırlıklı olarak kullandıkları görülmüştür. Ayrıca sınıf içi uygulamalarında öğrencileri üst düzey düşünmeye itecek sınıf içi uygulamalarının sınırlı kaldığı, daha çok bilgi, kavrama gibi daha alt düzey zihinsel becerilere yönelik sınıf içi uygulamaların kullanıldığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of the classroom teachers on providing the life skills found in the 3rd and 4th grade science education curriculum to students were determined and the in-class applications of these skills to develop analytical thinking skills were examined. Study group consisted of nine classroom teachers determined by criterion sampling method. In the first step of the study, phenomenological pattern from qualitative research designs was used, while in the second step, the multiple level pattern from qualitative research designs was used. Data were collected by one to one interviews with the teachers and in-class observations. While interviews were analyzed by content analysis, in-class observations were analyzed using Analytical Thinking Skills In-Class Observation Form. As a result of the study, most of the teachers stated that life skills found in science education curriculum are important and the scope is sufficient. They stated that student-centered methods and techniques were utilized to develop these skills. Teachers stated that they follow the development of these skills through observations, written examinations, in-class behaviors and project studies. They think that families and the school administration have an impact on the development of these skills. When the in-class observation analyses are examined, it is seen that the third-grade teacher used teacher-centered practices while teaching the 'Electrical Tools in Our Lives' unit, while the fourth-grade teacher used student-centered applications throughout the 'Simple Electric Circuits' unit. In addition, it was understood that in-class practices that would encourage students to think at high level were limited in the classroom applications, and in-class applications aimed at lower-level mental skills such as knowledge and comprehension were used more.