İlköğretim 10-14 yaş 8 haftalık futbol eğitimi alan ve almayan öğrencilerin eurofit test bataryaları ile değerlendirilmesi ve uygulama sonuçlarının karşılaştırılması
Evaluation of eurofit test batters for primary school students between 10-14 years old in terms of 8 weeks football training and comparing implementation results
  1. Tez No: 535130
  2. Yazar: SERHAT UYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eurofit test bataryaları, futbol eğitimi, 10-14 yaş arası çocuklar, antropometrik özellikler, vücut gelişimleri, Eurofit test batteries, football training, 10-14 years tenagees, anthropometric features, body development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Gelişim dönemi içerisindeki 10-14 yaş aralığında bulunan ilköğretim öğrencilerinin futbol eğitimi öncesi durumları da dikkate alınarak, aldıkları futbol eğitimi ile antropometrik özellikleri ve vücut gelişimleri arasındaki ilişkileri Eurofit Test Bataryaları aracılığıyla karşılaştırmalı olarak incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmaya Iğdır ilinin Aralık ilçesinde bulunan Atatürk Ortaokulundaki 10-14 yaş grubundaki öğrenciler dahil edilmiştir. 40 erkek ve 40 kız öğrenciden deney ve kontrol grupları oluşturulmuş ve deney grubuna sekiz haftalık futbol eğitimi verilmiştir. Eğitim sonucunda her iki grubun gelişimi Eurofit Test Bataryaları ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler bağımsız ve ilişkili örneklem t-testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Yürütülen analiz sonucunda deney grubunu oluşturan futbol antrenmanı yapan erkek öğrencilerin kilo, flamingo denge, durarak uzun atlama, sol el dinamometresi, bükülü kol barfiks, 10x5 m. mekik koşusu ve 20 m dayanıklılık koşusu testlerine ilişkin ön-test ve son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Buna karşın kontrol grubunu oluşturan futbol antrenmanı yapmayan erkek öğrencilerin söz konusu değişkenlere yönelik ön-test ve son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı sonucu elde edilmiştir. Analiz sonucunda deney grubunu oluşturan futbol antrenmanı yapan kız öğrenciler açısından ise deri kıvrım kalınlığı, disklere dokunma testi, 10x5 m mekik koşusu ve 20 m dayanıklılık testlerinin ön-test ve son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ancak kontrol grubunu oluşturan futbol antrenmanı yapmayan kız öğrenciler açısından bu testlerin ön-test ve son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Sonuç: Bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlar; alınan futbol eğitiminin 10-14 yaş aralığındaki erkek öğrencilerin vücut ağırlıklarının, vücut dengelerinin, patlayıcı kuvvetlerinin, sol el pençe kuvvetlerinin, işlevsel kuvvetlerinin, sürat ve çevikliklerinin ve maksimal aerobik kapasitelerinin-dayanıklılıklarının; kız öğrencilerin ise, deri kıvrımı kalınlıklarının, hareket süratlerinin, sürat ve çevikliklerinin ve maksimal aerobik kapasitelerinin-dayanıklılıklarının gelişimine olumlu yönde katkı sağladığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis researchis comparatively to examine the relationships between football training and elementary school students' between 10-14 age within the development period anthropometric features and body development through Eurofit test batteries taking into consideration pre-training situations Material and Method: The students between 10-14 age Atatürk Middle School located in Aralık district of Iğdır were included in the research. Experimental and control groups were formed with 40 male and 40 female students and eight-week football training was given to the experimental group. As a result of the training, the development of both groups was evaluated with Eurofit Test Batters. The data were analyzed by the independent and paired samples t-tests. Results: Results of analysis were determined the presence of statistically relationship between male experimental groups' pre-tests and post-tests scores in terms of weight, flamingo balance, standing long jump, left hand dynamometer, twisted arm bars, 10x5 m shuttle run and 20 m durability tests. However, the results were obtained that it was not statistically significant relationship between pre-test and post-test scores for male control group in terms of these variables. As a result of the analysis, a statistically significant difference was found between the pre-test and post-test scores of skin fold thickness, disc touch test, 10x5 m shuttle run, and 20 m durability tests for the female experimental group. But there was no statistically significant relationship between pre-test and post-test scores of these tests for female control group. Conclusion: The results obtained from this thesis study pointed out that football training contributed positively to the development of body weights, body balances, explosive forces, left handed claw forces, functional forces, speed and agility and maximal aerobic capacities - durability of male students and also skin fold thickness, speed of movement, speed and agility and maximal aerobic capacities - durability of female students between 10-14 age.