Rokuronyum enjeksiyonuna bağlı ağrı ve hemodinamik değişikliklerindeğerlendirilmesi
Evaluation of pain and hemodynamic variables associated with rocuronium injection
- Tez No: 535286
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİYE UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Rokuronyum, rokuronyumun dilüsyonu, enjeksiyona bağlı hareket yanıt 39, Rocuronium, dilution of rocuronium, the movement associated with rocuronium injection
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
İntravenöz verilen birçok ilaç enjeksiyon ağrısına sebep olabilmektedir. Anestezi indüksiyonunda rokuronyum kullanılması şiddetli yanma ve ağrıya sebep olabilir. Anestezi indüksiyonunda oluşan spontan hareketlerden İV rokuronyum enjeksiyonunun sorumlu olduğu düşünülmektedir. Rokuronyum enjeksiyon ağrısına bağlı hareket yanıtı derecesi ve insidansını azaltmak için birçok yöntem uygulanmaktadır. Çalışmamızda, anestezi indüksiyonunda kas gevşetici olarak İV rokuronyum uygulamasıyla oluşabilecek ağrıya bağlı spontan hareket insidansını, derecesini cinsiyet ve hemodinamik değerlere etkisini araştırmayı, ayrıca ilacın %0,9 NaCl ile dilüe edilmesiyle bu parametrelerdeki değişimleri değerlendirmeyi amaçladık. Çalışma randomize çift kör olarak planlandı. Çalışmaya 18-60 yaş arası, ASA sınıflaması I-II, genel anestezi uygulanacak ve kas gevşetici olarak rokuronyum enjeksiyonu yapılacak, 150 hasta alındı. Hastalar eşit sayıda kadın ve erkeği içeren üç gruba ayrıldı (n=50). Monitörizasyon sonrası bazal değerler alındıktan sonra el sırtından venöz yol açıldı. Anestezi indüksiyonu için tüm gruplara 2,5 mg/kg %1'lik propofol yapılarak 20 ml % 0,9 NaCl ile damar yolu yıkandı. Hastalara bu sırada yüz maskesi uygulanarak hava yolunun devamı sağlandı. Bilinç kaybı oluştuktan sonra tüm hastalara 0,6mg/kg dozda rokuronyum Grup I'e 10 mg/ml, Grup II'ye 5 mg/ml, Grup III'e 2.5 mg/ml konsantrasyonlarda verildi. Enjeksiyonun başlamasını takiben hastanın el bileği ve dirseğinde fleksiyon veya yaygın ekstremite hareketi, yanı sıra yüz buruşturma ve ses çıkarma olup olmadığı hareket yanıtı dereceleri olarak kaydedildi. Rokuronyum enjeksiyonundan sonra, 1. ve 2. dakika KAH, SAB, DAB, OAB, Sp02 değerleri kaydedildi. Ardından tüm hastalara 1μg/kg fentanil sitrat ve 1mg/kg %2 lidokain verilerek 60-90 saniye sonra entübasyon gerçekleştirildi. Entübasyon sonrasındaki KAH, SAB, DAB, OAB, Sp02 değerleri kaydedildi. Rokuronyum 2,5mg/ml konsantrasyonda uygulanan grupta hareket insidansı en az, 10 mg/ml konsantrasyonda uygulanan grupta en fazla oldu. Dirsek fleksiyonu ve yaygın hareket yanıtı rokuronyum 10mg/ml konsantrasyonda uygulananlarda en fazla oldu. Hareket yanıtı olmayan hastalar ise 2,5mg/ml konsantrasyonda uygulananlarda daha fazlaydı. Hareket yanıt insidansı ve derecesi bakımından cinsiyetler arasında fark saptanmadı ve bunların hemodinamik parametrelere yansımasının klinik önemi yoktu. Rokuronyum enjeksiyonuna bağlı hareket insidansını azaltmada, rokuronyumun sadece dilüe edilmesinin basit ve güvenli bir yöntem olabilecegi kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
After administration of the IV drug, occasionaly injection pain can occurs. Severe burning and pain associated with the administration of rocuronium during the induction of anesthesia. During the anesthesia induction the spontan movements associated with IV administration of rocuronium. Several metods use to reduce the movement response degree and insidence of rocuronium injection pain. We proposed to evaluate the effect of .pain associated with IV rocuronium for muscle relaxance during the anesthesia induction on the insidence, degree of spontan movements and hemodynamic parameters and also we proposed to evaluate the effect of diluting rocuronium with 0.9% NaCl on the change of the these parameters. This trial was planned a randomize and double-blind. We studied 150 patients aged between 18 and 60 yr, ASA physical status I or II, undergoing surgical procedures that required general anesthesia and rocuronium injection for muscle relaxant. The patients were randomly assigned to three groups (n=50). The venous line on the dorsum of the hand was opened after the basal values on the monitorization were put on file. For the induction of anesthesia all grups were received IV 2,5 mg/kg %1 propofol infusion then the venous line was washed with %0,9 NaCI. During the anesthesia for airway continuity patients was applied with facial mask. After the loss of consciousness all patients were received 0,6 mg/kg IV rocuronium, Group I 10 mg/ml, Group II 5 mg/ml, Group III 2,5 mg/ml. During the injection patient response was graded by the investigator according to the following scale: 0= no response, 1=movement at the wrist only, 2=movement/flexion involving arm only (elbow/shoulder), and 3= generalized response: movement/flexion in more than one extremity, also grimace and voice. After the IV injection of rocuronium, noninvasive blood pressure (systolic, diastolic and mean), heart rate, peripheric oxygen saturation was recorded. This was followed immediately by the administration of 1μg/kg fentanyl sitrat and 1mg/kg %2 lidocain injected and after the 60-90 second the entubation was performed. Post entubation noninvasive blood pressure (systolic, diastolic and mean), heart rate, peripheric oxygen saturation was recorded. The group of rocuronium 2,5 mg/ml the insidence of movement at least but the group of rocuronium 10 mg/ml the insidence of movement at the very most was to be established. The elbow flexion and the general movements were at most of the group rocuronium which applied 10 mg/ml. The patients of nonresponse movements at most of the group of which applied rocuronium 2,5 mg/ml. There was no difference on the incidence and the degree of movements between the gender. And the effects on the hemodynamic parameters were not clinicaly important. In conclusion, it appears that only the dilution of rocuronium may provide a simple and cost-effective method of reducing the incidence of the movement of rocuronium injection.