Ultrasonografi eşliğinde uygulanan infraklavikuler ve aksiller brakiyal pleksus bloklarının solunum fonksiyon testi üzerine etkisi
The effect of ultrasound-guided axillary and infraclavicular brachial nerve plexus block on respiratory function test
- Tez No: 535725
- Danışmanlar: DR. BURCU DİVANLIOĞLU, DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Rejyonel anestezi, Ultrason, İnfraklavikular blok, Aksiller blok, Frenik sinir, Diyafram paralizisi, Tepe ekspiratuar akış hızı, Regional anesthesia, Ultrasound, infraclavicular block, axillary block, phrenic nerve, diaphragm paralysis, peak expiratory flow rate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç Lateral sagital infraklavikuler blok uygulamalarına bağlı aynı tarafa ait frenik sinir felci ve hemidiafragma paralizisi görülebilmektedir. Çalışmamızın primer amacı diyaframın etkilenip etkilenmediğini öngörmek üzere, USG yardımıyla uygulanan infraklaviküler brakiyal sinir bloğu ile USG yardımıyla uygulanan aksiler brakiyal pleksus bloğunu peakflowmetre ile blok öncesi ve sonrası ölçülen tepe ekspiratuar akış hızındaki olası değişimlere etkileri yönünden karşılaştırmaktı. Sekonder amaçlarımız ise iki tekniği blok uygulama süresi, motor blok başlama zamanı, duyusal blok başlama zamanı, blok başarı oranı, hastanın memnuniyet skoru, ek anestezi yöntemi kullanılmadan cerrahi başarı yüzdesi, motor blok regresyon zamanı ve duyusal blok regresyon zamanı olarak belirledik. Gereç ve Yöntem Prospektif randomize tek kör olarak planladığımız klinik çalışmamız Etik kurul onamı ve hasta onamı alındıktan sonra elektif olarak Dirsek, ön kol, el bileği veya el cerrahisi uygulanan 18-65 yaş arası 100 hastada gerçekleştirildi. Hastaların blok öncesi ve sonrasında PEFR değerleri kaydedildi. Hastalar ultrason eşliğinde lateral sagittal infraklaviküler brakial pleksus bloğu veya aksiller bloğu %0.25'lik bupivakain 10 cc + %1'lik prilokain 10cc ile uygulandı. Her grup için blok uygulama süresi, motor blok başlama zamanı, duyusal blok başlama zamanı, blok başarı oranı, hastanın memnuniyet skoru, ek anestezi yöntemi kullanılmadan cerrahi başarı yüzdesi, motor blok regresyon zamanı ve duyusal blok regresyon zamanı kaydedildi Bulgular: Gruplar arasında blok öncesi ve sonrası PEFR ve SPO2 değerleri ve değerlerindeki değişimler açısından fark bulunamamıştır. LSİKB grubunda aksiler bloğa göre cerrahi başlangıcında kompozit skorları 14 ve üzerinde olan hasta sayısının daha yüksek olduğu görülmüştür.( P=0.017) Bununla birlikte blok başarısı, etkinliği, süresi, hasta ve cerrah memnuniyeti açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır. Hiçbir hastada nöral-vaskuler hasar ya da Horner Sendromu gelişmemiştir. Sonuç LSİKB uygulamaları hemidiyafram paralizisi açısından her ne kadar daha güvenli olsa da eşlik eden solunum sistemi hastalıklarında dikkatle uygulanmalı ve solunum fonksiyonları yakından takip edilmelidir. Bu hastaların ameliyathanede gözleminde ucuz ve kullanımı kolay bir cihaz olan Peakflowmetre faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Ipsilateral phrenic nerve palsy and hemidiaphragm paralysis can be seen due to LSICB. The primary aim of our study was to compare the effect of USG assisted infraclavicular brachial nerve block and USG-assisted axillary brachial plexus block with the peak flow meter on the peak expiratory flow rate measured before and after the block. Our secondary aims were determined as the duration of the performing of block motor block initiation time, sensory block initiation time, block success rate, patient satisfaction score, percentage of surgical success without additional anesthesia, motor block regression time and sensory block regression time. Material and Methods A prospective randomized single-blind clinical study was conducted in 100 patients aged 18-65 years who underwent elective elbow, forearm, wrist or hand surgery. Ultrasound-guided lateral sagittal infraclavicular brachial plexus block or axillary block was performed on patients with 20ml of 0,5% Bupivacaine. PEFR and SPO2 values of the patients were recorded before and after the block. The duration of block administration, motor block initiation time, sensory block start time, block success rate, patient satisfaction score, percentage of surgical success without additional anesthesia, motor block regression time and sensory block regression time were recorded. Results There was no significant difference in PEFR and SPO2 values and values between the groups before and after the block. The number of patients who had a composite score of 14 or more at the beginning of surgery according to the axillary block was higher in LSICB group (P = 0.017). None of the patients developed neural-vascular damage or Horner's syndrome. Conclusions Although performing LSICB is safer in terms of hemidiaphragm paralysis, it should be applied with caution in compromised respiratory diseases. Respiratory functions should be closely monitored in these cases. The inexpensive and easy-to-use instrument, Peakflowmeter, may be useful in the observation of these patients intraoperatively.