Acil tıp asistanları tarafından yatak başı ultrasonografi ile ölçülen düzeltilmiş karotis akım sürelerinde uygulayıcılar arası güvenilirlik
İnter-rater reliability in corrected carotid flow times measured by bedside ultrasound by emergency medical assistants
- Tez No: 535838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE DUMAN ATİLLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Karotid arter Doppler ultrasonografi, volüm durum tahmini, acil servis, acil tıp asistanı, Carotid artery Doppler ultrasonography, emergency department, intravascular volume estimation, emergency medicine resident
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Acil servise başvuran kritik hastalarda etkin sıvı resusitasyonu büyük önem taşımaktadır. Yatak başı USG ile volüm durumu değerlendirmesi acil serviste popüler bir tanı aracı olarak kullanılmaktadır. Hastaların sıvı yanıtını öngörmek için birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Son yıllarda volüm durumu değerlendirmesinde karotid arter doppler USG kullanılmaya başlamıştır. Acil USG pratiği ve tecrübesinin kazanılması için gerekli toplam uygulama sayıları kılavuzlarda belirtilmektedir. Ancak karotid arter doppler uygulama sayıları hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı, karotid Doppler USG konusunda deneyimsiz ancak acil USG eğitimi almış acil tıp asistanları tarafından yatakbaşı USG ile ölçülen karotid arter düzeltilmiş akım sürelerinin ne kadar uygulama sonrasında kabul edilebilir tutarlılık ve doğruluğa ulaştığını saptamaktır. Metot: Bu ileriye yönelik ve gözlemsel çalışma, temel acil USG eğitimi almış 4 acil tıp asistanı ve 1 radyoloji uzmanı ile gerçekleştirildi. Tüm karotid arter doppler inceleme ve ölçümleri acil servis hastalarında yapıldı. Karotid arter düzeltilmiş akış süresi, karotid debi ve tepe sistolik akış hızı solunumsal değişimleri gibi volum durumu değerlendirmesinde kullanılan parametreler ölçüldü. Tüm uygulayıcıların diğer uygulayıcıların ölçümlerine kör olduğu, toplam 10 set inceleme yapıldı. Uygulayıcılar arası uyum değerlendirmesinde sınıf içi korelasyon katsayısı (intraclass correlation coefficients) kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 60 hasta dahil edildi. Hastaların 31'i (%51,7) kadın, tüm hastalar için ortanca yaş 64,5 (ÇAA: 19, min:39, maks:92) yıl idi. Karotid arter düzeltilmiş akış süresi, karotid debi ve tepe sistolik akış hızında solunumsal değişim için son setteki sınıf içi korelasyon katsayıları sırasıyla 0,636; 0,67 ve 0,132 olarak tespit edildi. Sonuç: Ana karotid arter çapının, karotid arter akış hızının ve pik sistolik akış hızında solunum değişkenliğinin belirlenmesi için, acil USG eğitimi almış acil tıp asistanları tarafından yapılan 60 uygulama yeterli değildir ve acil hastalar için uygun değildir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Effective fluid resuscitation is very important in critically ill patients admitted to the emergency department. Assessment of volume status with bedside USG is used as a popular diagnostic tool in the emergency department. Many different methods can be used to predict fluid response of patients. In recent years, carotid artery doppler USG has been used to assess volume status. The total number of exams required to achieve emergency USG practice and experience is set out in the guidelines. However, there is insufficient data on the number of carotid artery Doppler USG examinations. The aim of our study was to determine of minimum number of applications required the accuracy and reliability of corrected flow time of the carotid artery measured by bedside USG performed by emergency medicine residents who were inexperienced in carotid doppler USG but had emergency USG training. Method: This prospective observational study was performed with 4 emergency medicine residents who had emergency USG training and 1 radiologist. All carotid artery doppler examination and measurements were performed in emergency department patients. The parameters used in the assessment of volum status such as carotid artery corrected flow time, carotid flow rate and respiratory variability at peak systolic flow rate were measurement. A total of 10 sets of examinations were performed, in which all sonographers were blind to other sonographers' measurements. In the inter-rater compliance assessment, intraclass correlation coefficients (ICC) were used. Results: Sixty patients were included in the study. Thirty one (51.7%) of the patients were female and the median age for all patients was 64.5 years (IQR: 19, min: 39, max: 92). The intraclass correlation coefficients in the last set for carotid artery corrected flow time, carotid flow and respiratory variability at peak systolic flow rate were determined 0.636, 0.67 and 0.132 respectively. Conclusion: For the determination of the primary carotid artery diameter, carotid artery flow rate, and respiratory variability at peak systolic flow rate, 60 exam by performed emergency medicine residents who had emergency USG trained are not sufficient and are not suitable for emergency patients.