İn vivo nöroblastom tümör modelinde sisplatin ve lipoplatinin sitotoksik, nefrotoksik ve ototoksik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the cytotoxic, nephrotoxic and ototoxic effects of cisplatin and lipoplatin in in vivo neuroblastom tumor model
- Tez No: 535916
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Nöroblastom, Lipoplatin, Sisplatin, Ototoksisite, Sitotoksisite, Neuroblastoma, Lipoplatin, Cisplatin, Ototoxicity, Cytotoxicity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırmada subkutan ksenograft nude fare nöroblastom tümör modelinde lipoplatin (LİPO) uygulamasının sisplatin (CDDP) uygulamasına göre sitotoksik, sitostatik, ototoksik ve nefrotoksik etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Deneysel olarak planlanan bu çalışmada 20 gr olan, 5-6 haftalık 21 adet erkek nude fareye subkutan yolla C1300 nöroblastom hücreleri verilmiştir. Tümör oluşup 150 mm3 çapa eriştiğinde intraperitonel yolla kontrol grubuna 20mg/ kg serum fizyolojik, CDDP 20 mg/kg ve LİPO 20 mg/kg verilmiştir. Ajanlar verilmeden önce (bazal) ve sonra (72. saat) işitsel fonksiyon testleri yapılmıştır. 72 saat sonunda hayvanlar sakrifiye edilerek tümör ve koklea çıkarılmıştır. İdrar örneklerinde kreatinin değerlendirilmiştir. Parafine gömülen doku örneklerinde TUNEL ile apoptoz ve nekroz, immünohistokimya ile de COX2, SOD2 ve INOS anti-oksidan ve anti-inflamatuar ilişkili protein düzeyleri tespit edilmiştir. Elde edilen veriler gruplar arasında SPSS 22.0 versiyonu ile karşılaştırılmıştır. P değeri 0,05 'den küçük ise anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Tümörde apoptoz ve nekroz oranları LİPO grubunda CDDP'ye göre daha fazladır (p=0,035 ve p=0,010). Spiral ganglionda apoptoz ve nekroz LİPO grubunda, CDDP'ye göre daha düşüktür (p=0,002 ve p=0,002). Kokleada LİPO ve kontrol grubunda pozitif COX2 paterni mevcut iken CDDP'de negatiftir (p=0,001). SOD2 ve INOS2 gruplar arası fark göstermemiştir (p>0,05). İşitsel fonksiyonlar bazal değerlerde benzer olup, LİPO grubunda CDDP'ye göre kısmen daha iyi işitme eşiklerine sahiptir. Sonuç: Nöroblastom tedavisinde, CDDP'nin doz sınırlayıcı yan etkilerini gidermek üzere LİPO kullanımı yararlı gözükmektedir. Ayrıca LİPO, aynı dozda CDDP 'den daha yüksek anti-tümor etkiye sahiptir. İlerleyen çalışmalarda LİPO'nun bu üstün özelliklerinin mekanizmasının tümör mikroçevresi dahilinde de değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the cytotoxic, cytostatic, ototoxic and nephrotoxic effects of lipoplatin (LIPO) administration according to cisplatin (CDDP) application in the subcutaneous xenograft nude mouse neuroblastoma tumor model. Method: In this experimentally planned study, C1300 neuroblastoma cells were given subcutaneously to 21 male nude mice, weighted 20 gram. When the tumor reached 150 mm3 diameter, 20 mg / kg of saline to the control group, 20 mg / kg of cisplatin and 20 mg / kg of LIPO were given intraperitoneally. The auditory function tests were performed before the agents were given (basal) and after 72 hours of administration. At 72nd hours, the animals were sacrificed and the tumor and cochlea were removed. Creatinine was evaluated in urine samples. In paraffin-embedded tissue samples, apoptosis and necrosis (TUNEL) and anti-oxidant and anti-inflammatory related protein levels (COX2, SOD2 and INOS) were determined by immunohistochemistry. The data were compared between the groups with SPSS 22.0 version. P value less than 0.05 is considered significant. Results: Apoptosis and necrosis rates were higher in the LIPO group than in CDDP (p = 0.035 and p = 0.010). In the spiral ganglion, apoptosis and necrosis were lower in the LIPO group than in CDDP (p = 0.002 and p = 0.002). COX2 pattern in the cochlea was positive in both control and LIPO group and negative in CDDP (p = 0.001). SOD2 and INOS2 showed no difference between groups (p> 0.05). The auditory functions are similar in baseline values and have a better threshold value in the LIPO group than CDDP. Conclusion: In the treatment of neuroblastoma, the use of LIPO seems to be beneficial to eliminate the dose-limiting side effects of CDDP. In addition, LIPO has a higher anti-tumor effect than CDDP. In further studies, it is recommended that the mechanism of these superior properties of LIPO should be evaluated within the tumor microenvironment.