Hastanelerde örgütsel stres kaynakları ve stres yönetimi
Organizational stress resources and stress management in hospitals
- Tez No: 536137
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜREYYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Stres, örgüt, sağlık hizmetleri, Stress, organization, health services
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Stres hem bireysel hem de örgütsel olarak önemli bir problemdir. Stresin neden olduğu sorunlar en başta bireyleri olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte, stresten etkilenen bireyler dolaylı da olsa içinde çalıştıkları örgütün de etkilenmesine neden olmaktadırlar. Strese neden olan faktörler bireysel ve örgütsel olarak ayrılmaktadır. Bireysel stres etkenleri daha çok bireyin kişilik, duygu durum yapısıyla ilgiliyken, örgütsel stres ise örgüt içinde yaşanan sorunların bireye yaptığı etkiyle ilgilidir. Stresin yarattığı sorunların üstesinden gelebilmek amacıyla çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bireyin tek başına da uygulayabileceği stresle baş etme yöntemlerinin yanı sıra, örgütsel olarak da uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur. Çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının yaşadıkları örgütsel stres faktörleri ve bu faktörlere yönelik olarak stresle başa çıkmak için uyguladıkları yöntemleri irdelemektir. Bu amaçla, örgütsel stres faktörleri ve stresle baş etme faktörlerinin yer aldığı anket uygulanarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS 17.0 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, sağlık çalışanlarının bazı demografik verileri ile örgütsel stres ve stresle baş etme faktörleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca kadın çalışanların stres ve stresle baş etme faktörleri ile erkek çalışanların stres ve stresle baş etme faktörleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, literatürdeki başka çalışmalarla benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Stress is an important problem both individually and organizationally. The problems caused by stress affect the individuals in the first place. However, the individuals affected by the stress cause the organization they work with, even indirectly, to be affected. The factors that cause stress are separated individually and organizationally. Individual stressors are more related to individual's personality and mood structure, while organizational stress is related to the effects of problems experienced in the organization on the individual. Various methods have been developed to overcome the problems created by stress. In addition to the methods of coping with the stress that the individual can apply alone, there are various methods that can be applied in an organizational way. The aim of this study is to examine the organizational stress factors experienced by health workers and the methods used to cope with stress related to these factors. For this purpose, data have been obtained by applying a questionnaire that includes stress factors and stress factors. The data were analyzed with SPSS 17.0 program. As a result of the analysis, statistically significant differences were found between some demographic data of health workers and organizational stress and stress coping factors. In addition, there were significant differences between the stress and stress coping factors of the female employees and the stress and stress coping factors of male employees. The results obtained from this study are similar to other studies in the literature.