Laboratuvarımızda çalışılan tümör belirteçlerinin analitik performanslarının sigma - metrik yöntemle değerlendirilmesi ve ölçüm belirsizliklerinin hesaplanması
Evaluation of the analytical performances of tumor markers studying in OUR laboratory with sigma-metric method and calculation of measurement uncertainties
- Tez No: 536182
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TEMEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: sigma, tümör belirteçleri, ölçüm belirsizliği, analitik kalite, sigma, tumor markers, measurement uncertainty, analytical quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yay F. Laboratuvarımızda Çalışılan Tümör Belirteçlerinin Analitik Performanslarının Sigma-Metrik Yöntemle Değerlendirilmesi ve Ölçüm Belirsizliklerinin Hesaplanması, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Kliniği, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara,2019 Amaç: Tümör belirteçleri, kanser tanısında, kanserli hastaların tedavi sonrası nüks, sekonder kanser oluşumu, morbidite ve mortalite tahmininde, klinisyenler tarafından yaygın olarak kullanılan test parametreleridir. Bu çalışmada, AFP, CEA, CA15-3, CA19-9, CA125, total-β HCG, total ve serbest PSA testlerinin laboratuvarımızdaki analitik performanslarını üç farlı analizörde, sigma-metrik yöntemle değerlendirmeyi ve her bir testin ölçüm belirsizliğini hesaplamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ölçüm belirsizliğini NORDTEST rehberine göre 'yukardan aşağı' yaklaşımla hesapladık. Bunun için, Nisan 2018 ile Ekim 2018 arasında çalışılmış yedi aylık iç kalite kontrol ve dış kalite değerlendirme (DKD) verilerini kullandık. Daha sonra elde ettiğimiz genişletilmiş belirsizlik değerlerini dört farklı total izin verilebilir hata kaynağından elde edilen total izin verilebilr hata (TEa) değerleriyle karşılaştırdık. Testlerin yedi aylık analitik süreç sigma değerlerini dört farklı kaynağın TEa değerlerini kullanarak hesapladık. Test performanslarını sigma seviyelerine göre guruplandırdık. Bulgular: Genişletilmiş belirsizlik değerlerini biyolojik varyasyona göre belirlenmiş TEa değerleriyle karşılaştırdığımızda, belirsizlik değerlerinin %85,7'sinin TEa değerlerini aşmadığını gördük. RiliBÄK TEa değerleri için bu oranın %86,6; Spanish Minimum TEa değerleri için %11,1 ve RCPA TEa değerleri için %38,8 olduğunu gördük. Sigma değerleri, biyolojik varyasyona göre belirlenmiş TEa değerleri için, 3 sigma ve üzerinde değerlerin oranı %69; RiliBÄK TEa değerleri için; %53,3'tü. Spanish Minimum TEa değerlerine göre ilgili testlerin tamamı ve RCPA TEa değerlerine göre CA125'in tek bir analizördeki performansı hariç, test performansları 3 sigma değerinin altındaydı. Biyoloik varyasyona göre belirlenmiş TEa değerleri ve RiliBÄK TEa değerlerine göre, sigma değerlerini ve genişletilmiş belirsizlik değerlerini kullanarak yaptığımız değerlendirmenin ortak sonucu olarak laboratuvarımızda AFP ve CA15-3 testlerinin genel olarak en düşük performansa sahip testler olduğunu gördük. Sonuç: Tümör belirteçlerinin analitik performanslarını sigma-metrik yöntemle değerlendirmek bu testler için performansa uygun kalite kontrol kurallarının ve kalite kontrol sıklığının belirlenmesinde yol gösterici olacaktır. Bu da gereksiz kalite kontrol reddinin önüne geçecektir. Ayrıca, bu testlere ait belirsizlik değerlerini elde etmek ve gerektiğinde bunu hasta sonuç raporunda klinisyene sunmak, test sonucunu daha kullanılabilir, güvenilir ve değerli bir sonuç haline getirecektir.
Özet (Çeviri)
Yay F. Evaluation of the Analytical Performances of Tumor Markers Studying in our Laboratory with Sigma-Metric Method and Calculation of Measurement Uncertainties, Master Thesis On Medicine, Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, Medical Biochemistry Clinic, Ankara, 2019 Objectıve: Tumor markers are the test parameters commonly used by clinicians in cancer diagnosis, and predicting recurrence, secondary cancer formation, morbidity and mortality of cancer patients after treatment. In this study, we aimed to evaluate the analytical performances of AFP, CEA, CA15-3, CA19-9, CA125, total-β HCG, total and free PSA tests in our laboratory by using sigma metrics for three different analyzers and to calculate the measurement uncertainty of each test. Material And Method: We calculated measurement uncertainty with 'top-down' approach according to the NORDTEST guide. For this, we used a seven-month internal quality control and external quality assesment data which were studied between April 2018 and October 2018. Then, we compared the expanded uncertainty values to Total Allowable Error (TEa) values that we obtained from four different total allowable error sources. We calculated the sigma values of the tests in the seven-month analytical process using the TEa values of four different sources. We grouped test performances according to sigma levels. Results: When we compare the expanded uncertainty values with the TEa values based on the biological variation, we found that 85,7% of the uncertainty values did not exceed the TEa values. We found that this rate is 86,6% for RiliBÄK TEa values, %11,1 for Spanish Minimum TEa values, and %38,8 for RCPA TEa values. The tests with 3 sigma and more were 69% for TEa values based on the biological variation and 53,3% to RiliBÄK TEa values. All of the test performances were less than 3 sigma level according to Spanish Minimum and RCPA TEa values; but except for the performance of CA125 on a single analyzer for RCPA TEa values. As a common result of our assessment using sigma values and expanded uncertainties according to TEa values based on biological variation and RiliBÄK TEa values, we found that the AFP and CA15-3 tests in our laboratory were generally the lowest performing tests in our study. Conclusion: Evaluation of analytical performance of tumor markers by sigma-metric method will guide the determination of performance-based quality control rules and quality control frequency for these tests. This will prevent unnecessary quality control rejection. Furthermore, obtaining the uncertainty values of these tests and when they are necessary, presenting to the clinician in the patient outcome report will make the test result more usable, reliable and valuable.