İş kazası olarak trafik kazaları: Lojistik sektörü örnek alan irdelemesi
Traffic accidents as work accidents: sample field study of the logistics sector
- Tez No: 536271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Şoför, İş Kazası, Logistics, Driver, Work Accident
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde taşımacılık sektörü iş dünyasında ve piyasa koşullarında ihtiyaç duyulan mal ve hizmetlerin zamanında istenilen yere ulaşmasında plan ve organizasyonların yapılmasın da son derece önemlidir. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan bu sektör hem yurtiçi hem de yurt dışı çalışma koşullarında hayat akışının sürdürülebilirliği açısından da önemlidir. Bu durum lojistik sektörünün önemini bir kere daha gün yüzüne çıkarmaktadır. Araştırmada, merkezi İstanbul İl sınırları içerisinde bulunan bir lojistik firmasının Türkiye'nin çeşitli illeri arasında yaptığı seferlerin kaza ve arıza durumları incelenmiştir. Ele alınan kriterler de lojistik sektörünün kaza ve arızaların nedenlerinin istatistiksel veriler ile açıklanmaya çalışılması yöntemi benimsenmiş ve araştırma tipi Nicel Betimleyici Araştırma Tipi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de lojistik konusunda faaliyet gösteren ve faaliyetlerini karayolu kullanarak motorlu araçlar yardımıyla yapan firmalar oluşturmaktadır. Bu araştırmada ele alınan Kaza ve Arıza verileri Betimsel istatistikler ile kendi içinde değerlendirilmiş, bağımlı değişkenleri etkileyen, bağımsız değişkenler üzerinden istatistiki analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar kapsamında anlamlılık ilişkilerine göre oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Bu hipotezlerle elde edilen sonuçlar literatür çalışmasıyla tartışılmış ve sonuç önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the transportation sector is very important in the business world and market conditions for making plans and organizations in order to reach the goods and services to the desired place on time. This sector, which contributes to the economy of our country, is also important in terms of sustainability of life flow both in domestic and abroad working conditions. This situation once again brings the importance of the logistics sector. In the research, a logistics company's accident and failure conditions in various provinces of Turkey were investigated. The head office of the company is located in Istanbul. In the criteria discussed, the method of statistical data is adopted to explain the causes of accidents and faults of the logistics sector. Quantitative Descriptive Research Type was used as the research type. The companies in Turkey which are operating in the logistics with the aid of motor vehicles by using the highway, constitute the universe of the research. Accident and Failure data discussed in this study were evaluated with Descriptive statistics in itself. Statistical analyzes were performed on independent variables that affect dependent variables. The hypotheses that were formed according to the significance relationships within the scope of the obtained results were tested. The results obtained with these hypotheses are discussed with the literature review and the result suggestions are presented.