Kemoterapi alan akciğer kanserli hastalara verilen eğitimin bulantı ve kusma üzerine etkisi
The effect on nausea and vomiting of education given to lung cancer patients receiving chemotherapy
- Tez No: 536399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN YILDIRIM USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Bulantı, Kusma, Hasta Eğitimi, Hemşire, Chemotherapy, Nausea, Vomiting, Patient Education, Nurse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı kemoterapi alan akciğer kanserli erkek hastalara verilen planlı eğitimin bulantı ve kusma üzerine etkisini incelemektir. Kontrol gruplu yarı deneysel bu çalışmada kemoterapi almak için kliniğe gelen ilk 20 hasta kontrol grubuna, sonraki 20 hasta ise eğitim grubuna alınmıştır. Tahmin edilen örneklem büyüklüğü grup başına en az 20, alfa değeri 0.05 gücü (1-β) 0.80 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre hem kontrol hem de eğitim grubu için 20 olmak üzere toplam 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Ayaktan Kemoterapi Uygulama Ünitesi'nde toplanmıştır. Hazırlanmış eğitim kitapçık eşliğinde hastalara kemoterapi öncesi planlı eğitim verilmiş ve eğitim her bir hasta için yaklaşık 30 dakika sürmüştür. Çalışmada ilk 24 saat içinde yaşadıkları bulantı şiddetinin ortalaması eğitim grubunda 5.81, kontrol grubunda ise 7.52 olarak tespit edilmiştir (p=0.049). Hastalara verilen eğitimin eğitim grubu hastalarında ilk 24 saatte oluşan bulantının şiddetini azalttığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan hastaların kemoterapi sonrası ilk 7 gün içinde deneyimledikleri bulantı şiddeti ortalaması eğitim grubunda 4.15 iken kontrol grubunda 6.25 olarak bulunmuştur ve iki grup arasındaki anlamlı bir fark vardır (p=0.010). Bu çalışma sonucunda hemşireler tarafından verilen planlı eğitimin bulantı şiddetini azalttığı bulunmuştur. Hemşireler eğitim girişimi ile kanser hastalarının bulantı yönetimini daha iyi seviyelere çıkarabilirler
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the effect on nausea and vomiting of planned education given to male lung cancer patients receiving chemotherapy. In this quasi-experimental study with control group, the first 20 patients who came to the clinic for chemotherapy were included in the control group and the next 20 patients were included in the control group. Estimated sample size was calculated as at least 20, alpha value was 0.05, and power (1-β) was calculated as 0.80. According to this result, a total of 40 patients who 20 patients for both control and education group were included in the study. Data were collected from Department of Chest Diseases and outpatient chemotherapy unit of the Bolu Abant Izzet Baysal Training and Research Hospital. The patients were given pre-chemotherapy training through the prepared education booklet and structured education which it lasted about 30 minutes for each patient before chemotherapy. The mean intensity of nausea in the first 24 hours was 5.81 in the education group and 7.52 in the control group (p = 0.049). It was determined that the education given to the patients decreased the severity of the nausea in the first 24 hours in the education group patients. The mean experienced nausea severity in the first 7 days after chemotherapy was found to be 4.15 in the education group and 6.25 in the control group and there was a significant difference between the two groups (p=0.010). Planned education given by nurses decreased on the severity of nausea. Nurses may be able to raise nausea management in cancer patients to a better level by education intervention.