İnşaat işlerinde ergonomik risklerin reba, rula venıosh risk değerlendirme yöntemleri ile incelenmesi
Reba, rula and ergonomic risks in construction worksniosh risk assessment methods
  1. Tez No: 536417
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, İş Güvenliği, İş Sağlığı, REBA, RULA, NIOSH LEC, Ergonomics, Occupational Safety, Occupational Health, REBA, RULA, NIOSH LEC
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada amaç inşaat işlerinde çalışan işçilerin, yaptıkları işler esnasındaki hareketlerinin incelenerek, ergonomik risk değerlendirmelerinin REBA, RULA ve NIOSH risk değerlendirme metotları ile yapılması ve bu sayede çalışanların inşaat işleri esnasında karşılaştıkları ergonomik tehlike ve risklerin ortaya koyulması ile bu risklerden nasıl sakınmaları gerektiği konusunda çözüm önerilerinde bulunulmasıdır. Türkiye İstatistik Kurumu 2018 istatistik yıllığında belirtildiği üzere Türkiye'de çalışan nüfusun %7'si olan iki milyon kişi inşaat işlerinde çalışmaktadır. Bu nedenden dolayı bu sektörde ortaya çıkan ergonomik kaynaklı risklerin ortaya konulması ve bu risklerden korunmak için çözüm önerilerinde bulunulması iki milyon çalışanı etkilediği gibi bu iki milyon çalışanın aileleri ve akrabaları gibi birinci dereceden yakınlarını da etkileyecektir. Ayrıca çalışanların kas iskelet sistemi ve bağ dokusunu etkileyen meslek hastalıkları da Sosyal Sigortalar Kurumu 2016 verilerine göre toplam meslek hastalıkları içerisinde yüzde 7,5'lik bir ağırlık oranına sahiptir. Sadece bu iki veri bile araştırmanın ne kadar büyük bir çalışan nüfusunu etkileyeceğini ve etkilenen nüfustaki kas iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıklarının azaltılabileceğini ortaya koyması sebebiyle araştırmanın ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Araştırma kapsamında bir inşaat şirketinden elde edilen ve işçilerin çalışma esnasındaki fotoğraflarından oluşan veriler kullanılmıştır. Elde edilen bu verilerin risk değerlendirmeleri sayesinde risk düzeyleri ortaya konmuştur. Risk değerlendirmesinden elde edilen sonuçlar araştırmanın bulgular kısmında paylaşılmış ve çalışanların hangi oranlarda riske maruz kaldıklarını göstermiştir. Bu kapsamda risk değerlendirmelerinin sonucu araştırmamızın tartışma bölümünde literatürdeki benzer çalışmalar ile beraber irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the behavior of employees working in construction works during their work and to make ergonomic risk assessments by using REBA, RULA and NIOSH risk assessment methods. Turkey Statistical Institute 2018 statistics shows that 7% of the working population in Turkey as noted in the annual two million people are in construction sector. For this reason, the solution of the ergonomic risks in this sector can protect against these risks that will affect two million employees and the first degree relatives of these two million employees such as their families and relatives. Furthermore, occupational diseases affecting the musculoskeletal system and connective tissue of the employees have a weight ratio of 7.5 percent among the total occupational diseases according to the data of Social Insurance Institution 2016. These two data show the importance of the research, since it shows that the study will affect a large working population and reduce the musculoskeletal and connective tissue diseases of the affected population. In the scope of the research, data consisting of the awkward positions of the workers during the work were obtained from a construction company. The risk levels of these data are shown by risk assessments. The outcomes of the risk assessment were shared in the results section of the study and showed the rate at which the employees were exposed to risk. In this context, the outcomes of the risk assessment were discussed in the discussion section of the study with similar studies in the literature.