Erzurum ili sokak köpeklerinde taeniid yumurtaların fülleborn ve sieving flotasyon yöntemleriyle araştırılması
Investigation of taeniid eggs with fulleborn and sieving flotation methods in stray dogs in Erzurum province
  1. Tez No: 536436
  2. Yazar: HATİCE GÜLBEYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Flotasyon, Köpek, Seiving, Taeniasis, Dog, Erzurum, Flotation, Seiving, Taeniasis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Erzurum İli Sokak Köpeklerinde Taeniid Yumurtaların Fülleborn ve Sieving Flotasyon Yöntemleriyle Araştırılması Amaç: Bu araştırma ile Erzurum ili sokak köpeklerinde Taeniid enfeksiyonlarının yaygınlığının ortaya konması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı hayvan barınağına belirli aralıklarla gidilerek dışkı örnekleri toplanmış ve Taenia spp. enfeksiyonları yönünden incelenmiştir. Barınağa getirilen köpeklere antiparaziter (praziquantel) uygulaması yapılmasının hemen ardından ilk 24 saatte atılan dışkı örnekleri alınmıştır. Tek tek alınan dışkı örnekleri kaplara konularak köpek bilgileri kaydedilmiş ve laboratuvara getirilmiştir. Dışkıdaki Taeniid yumurtaların enfektif özelliğini ortadan kaldırmak amacıyla dışkılar 7 gün -80 °C'de bekletilmiştir. Daha sonra dışkı örnekleri oda sıcaklığına geldikten sonra Fülleborn Flotasyon ve Sieving Flotasyonyöntemleriyle incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışma kapsamında 375 köpeğin dışkısı Sieving Flotasyon yöntemiyle incelenmiş 91 (%24,3)'inin taeniid enfeksiyonu yönünden pozitif olduğu tespit edilmiştir. Dışkı örneklerinin Fülleborn flotasyon yöntemiyle yapılan incelemesinde 25 (%6,7)'inin Taeniid tip yumurta yönünden pozitif olduğu görülmüştür. Sonuç: Erzurum ili sokak köpeklerinde Taenia spp. enfeksiyonunun %24.3 oranında yaygınlığa sahip olduğu tespit edilmiştir. İnsan ve hayvan sağlığı için köpeklerde bulunan paraziter hastalıkların takip edilmesi, bu amaçla epidemiyolojik çalışmaların artırılması, enfeksiyon rastlanan hayvanların antiparaziter ilaçlarla tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca total dışkıdan yapılan moleküler çalışmalarda DNA eldesi zayıf olduğu için Sieving flotasyon yöntemi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Taeniid eggs with Fülleborn and Sieving Flotation Methods in Stray Dogs in Erzurum Province Aim: This study aimed to determine the prevalence of Taeniid infections in stray dogs in Erzurum Province. Material and Method: Erzurum metropolitant municipality was periodically visited and stool samples of the dogs were collected for the investigetive of taeniid infections . Fecal samples were collected in seperate containers within 24 hours following to the application of Praziquantel to each sheltered dog with all information recorded. All samples (n=375) were brougth to the Veterinary Parasitology laboratory, Ataturk University and then stored at -80 oC for 7 days to eliminate the infective property of Taeniid eggs before analysis with Fülleborn Flotation and Sieving Flotation Techniques. Results: In this study a total of 375 fecal samples were examined by Sieving Flotation and Fülleborn Flotation methods in which 24.3% and 6.7% positive rate for Taeniid infection was revealed, respectively. Conclusion: However a prevalence of 24.3% Taenia spp. was determined and with regards to this appropriate preventive, treatment and control measures of Parasitic diseases should be taking into considerations, spread of good knowledge of these diseases to the community, increased in epidemiological studies for this purpose, will play a tremendous role in both human and animal health as well as the economy of the nation in the animal industry. In addition, Sieving flotation method is recommended because of the weakness of DNA in molecular studies made from total stool.