Hastane dışı kardiyak arrest hastalarında kan gazı analizi
Blood gas analysis in OUT-of-hospital cardiac arrest patients
- Tez No: 536489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH KORKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: kan gazı, kardiyopulmoner resüsitasyon, prognoz, blood gas, cardiopulmonary resuscitation, prognosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil servise hastane dışı kardiyak arrest (HDKA) ile getirilen hastaların, başvuru esnasındaki kan gazı verilerinin analiz edilerek; spontan dolaşımın geri dönüşünün (SDGD) elde edildiği ve kardiyak ölümle sonuçlanan hasta grupları arasında karşılaştırılmasını, kardiyopulmoner resüsitasyon belirteci olabilecek parametrelerin belirlenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01.01.2018-30.06.2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Kartal Dr. Lütfi Kırdar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) acil servisine HDKA olarak getirilen ve çalışmanın dışlanma kriterlerine sahip olmayan 157 hastanın dosyasının, hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden incelendiği retrospektif bir çalışmadır. Bulgular: 01.01.2018-30.06.2018 tarihleri arasında acil servisimize getirilen ve çalışmaya dahil edilen 157 hastanın %58.0'i (n=91) erkek, %42.0'si (n=66) kadındır. Çalışma grubumuzun yaşları 18 ile 98 arasında değişmekte olup, ortalama 68.96±15.91 yıldır. SDGD elde edildiği hasta grubunda, kardiyak ölümle sonuçlanan hasta grubuna göre; pH, pCO2, K+,HCO3, Laktat, baz defisiti (BE) ve resüsitasyon süreleri anlamlı derecede farklı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda kan gazı parametrelerinden düşük pH ve HCO3 ile yüksek PCO2, yüksek K+ ve yüksek laktat seviyeleri; SDGD yönünden kötü prognoz belirteci olarak tespit edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen hastalarda hastane öncesi ve hastane içi resüsitasyon süresi uzadıkça, SDGD olasılığının düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the relationship between acid–base findings, obtained immediately after starting cardiopulmonary resuscitation (CPR) and the return of spontaneous circulation (ROSC) in out-of-hospital vardiac arrest (OHCA) patients. Materials and methods: A retrospective observational study of adult, nontraumatic OHCA patients was conducted at emergency department (ED) between January 1, 2018 and June 30, 2018. Arterial blood sample for acid–base data was taken from all OHCA patients on arrival to the emergency department and 157 of patients were analysed who did not match exclusion criteria. Results: Included 157 patients' part of 58.0 % (n=91) were male, 42.0 % (n=66) were female. The blood pH, pCO2, K+,HCO3, lactate, base excess and duration of resuscitation were significantly different between ROSC and non-ROSC group. Conclusion: High values of blood PCO2, K+ and lactate levels with low values of blood pH and HCO3 were determined as poor prognosis markers in terms of ROSC. The duration of resuscitation showed a negative correlation with probability of ROSC.