Personel performans değerlendirme probleminin çözümünde analitik hiyerarşi süreci ve bir uygulaması
Analytical hierarchy proces in the solution of workers performance evaluation problem and an applicatione
- Tez No: 536710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci(AHS), Personel Seçimi ve Performans Değerlendirme Problemi, Çok Kriterli Karar Verme, Analytic Hierarchy Process (AHP), Problem of Employee Selection and Evaluation, Multi-Criteria Decision Making
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Değişen ve gelişen dünya koşullarında ve rekabet ortamında yöneticiler için, personellerinin işletmelerini ileri taşımaları ve değişime en hızlı şekilde adapte olmaları önemli bir konudur. Çünkü doğru ve amaca uygun personel seçiminin, hem işletmenin gelişiminde hem de personel motivasyonunda etkisi büyüktür. Bu nedenle işletmelerin sıkça karşı karşıya kaldığı personel seçimi ve değerlendirilmesi problemi kritik bir problemdir. Söz konusu problemde yöneticinin belirlediği kriterler göz önüne alınarak personellerin performansları karşılaştırılır ve değerlendirilir. Dolayısıyla bu problem çok kriterli bir karar verme problemdir. Bu çalışmada günümüz yöneticilerinin sıkça karşılaştığı söz konusu problem Lanse Ayakkabı ve Yan San. Tic. A.Ş. için bir çok kriterli karar verme yöntemi olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Personel seçiminde etkili olan kriterler literatür taraması ve firma sahibi ile görüşme neticesinde belirlenmiştir. Bu kriterler göz önüne alınarak Lanse A.Ş. yöneticilerinin karşılaştığı personel seçim problemine ilişkin hiyerarşik model kurulmuş ve yöneticinin yargılarını elde etmek için ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan ikili karşılaştırmalar sonucunda Lanse A.Ş. de aktif olarak görev yapan altı personel arasından mağaza müdürü olmak için en uygun personel belirlenmiş ve sonuçlar karar vericiye bir rapor şeklinde sunulmuştur. Sonuçların geçerliliği ve uygulanabilirliği karar verici tarafından onaylanmıştır.
Özet (Çeviri)
Employees' advancement of work and the fastest pace of change are key issues for managers in changing and improving the world conditions and the competitive environment. Because the selection of the right and purpose-oriented employees has a great effect on both the development of the company and the motivation of the employees. For that reason problem of employee selection and evaluation that companies face often is an important problem. For the solution of that problem, the performances of employees are compared and evaluated by the considering criteria determined by manager. Thus this is a multi criteria problem. In this study, stated problem which is often faced by today's managers is analyzed for Lanse Ayakkabı ve Yan San. Tic A.Ş. by using Analytic Hierarchy Process (AHP) Criteria of employee selection has been determined after reviewing the literature and interviewing the owner of the company. Considering these criteria, the hierarchical model related to personnel selection problem faced by managers of Lanse A.Ş. was established and paired comparisons were made to obtain the manager's judgments. As a result of the paired comparisons, employee which is the most suitable for store manager position from six employees of Lanse A.Ş. was identified and the results were reported to the decision-maker. The validity and applicability of the results are approved by the decision-maker.