Yüksek doz c vitamini ve hyaluronik asit'in tendon iyileşmesi üzerine etkisinin histopatolojik ve biyomekanik açılardan incelenmesi(deneysel çalışma)
- Tez No: 536759
- Danışmanlar: UZMAN OKTAY ADANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Hyaluronik Asit, yüksek doz C vitamini, Rat, Aşil tendonu, Hyaluronic Acid, high dose vitamin C, Rat, Achilles tendon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
YAŞAR MAHSUT D, Yüksek Doz C Vitami ve Hyaluronik Asit'in Tendon İyileşmesi Üzerine Etkisinin Histopatolojik ve Biyomekanik Açılardan İncelenmesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Amaç: Bu çalısmada Hyaluronik asit ve yüksek doz C vitaminin aşil tendon iyilesmesi üzerine olan etkilerini histopatolojik ve biyomekanik açılardan araştırmak istedik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplam 48 adet, 7 aylık, erkek, Sprague Dawley cinsi, ağırlıkları ortalama 500-550 gr olan ratlar kullanıldı. İki tanesi kontrol grubu olacak şekilde toplam altı (6) grup ve her gurupta 8'er rat mevcuttu. Her altı guruptaki ratların aşil tendonları steril şartlarda anestezi altında antibiotik proflaksisinin ardından aşil tendonunun yapışma yerinden proksimale doğru 2 santimetrelik longitüdinal insizyonla açığa çıkarıldı. Kalkaneal yapışma yerinin 2-4 mm proksimalinden iatrojenik olarak kesildi. Ardından uygun teknik(modifiye kessler) ile tamir edildi. Gruplardan iki tanesine (15. ve 30. Günlerde sakrifiye edilecek gruplar) tamir sonrasında yara yerine mikropipet ile 0,075 ml/kg hyalouronik asit(hyaloglıde) enjekte edildi.Diğer iki kontrol grubu(15.gün ve 30.gün sakrifiye edilecek gruplar) iatrojenik aşil kesi ve tamiri sonrası kapatıldı ve herhangi bir tedavi uygulanmadı. Mevcut son iki grup(15. ve 30. günde sakrifiye edilecek gruplar) tamir sonrası hemen başlanarak iki günde bir 150 miligram (1,5 cc) C vitamini(Vitabiol) intraperitonel olarak uygulandı. Tüm gruplara preoperatif antibiotik profilaksisi yapıldı.Tüm gruplara postoperatif herhangi bir hareket kıstlılığı uygulanmadı.Çalışmadaki üç grup toplamda 15 gün; diğer üç grup 30. gün süreyle takip edildiler. 15. gün sonunda üç gruptaki tüm ratlar yüksek doz anestezi altında sakrifiye edildiler ve aşil tendonları origo ve insersiosunu içerecek şekilde(kalkaneus ile beraber) çıkartıldılar. Sakrifiye edilen ilk üç grubun aşil tendonlarından, her gruptan beş tane olacak şekilde biomekanik çalışma için aynı gün biyomekanik laboratuarına çalışmanın biyomekanik ayagının gerçekleştirilmesi amacı serum izotonik içinde gönderildi. Sakrifiye edilen grupların kalan tendonları (her gruptan üçer tane) %10'luk formaldehitte tespit ile aynı gün histopatoljik inceleme için patoloji kliniğine gönderildi. Çalışmanın geri kalan yarısı da 30. günde sakrifiye edilip aynı basamaklar uygulandı. Bulgular: Histopatolojik sonuç olarak istatistiğe bakıldığında Bonar toplam skoruna göre yüksek doz C vitaminin ve HA 'in hem erken dönem hemde geç dönem tendon iyileşmesine istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde pozitif etki yaptığı görülmektedir.Kendi içinde karşılaştırmalı olarak yüksek doz C vitamini ve HA 'in tendon iyileşmesine etkisi istatiksel olarak anlamlı deyildir.Movin skalasına bakılarak istatistiksel analiz yapıldığında yine yüksek doz C vitaminin ve HA 'in hem erken dönem hemde geç dönem tendon iyileşmesine istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde pozitif etki yaptığı görülmektedir ve kendi içinde karşılaştırmalı olarak yüksek doz C vitamini ve HA 'in tendon iyileşmesine etkisi istatiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Biyomekanik istatiksel sonuç olarak HA ve yüksek doz C vitamini tendonlarda maksimum gerilme ,maksimum genleme,elastik modülüs üzerine pozitif etkisi görülmektedir.Bu etki yüksek doz C vitamininde özellikle 15 günden sonra ortaya çıkmaktadır. Sonuç: Aşil tendon onarımında daha çok denekli yeni hayvan deneyi çalışmalarına ihtiyaç duymakla beraber yüksek doz C vitamini ve HA'in kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Histopathological and Biomechanical Examination of Effect of High Dose Vitamin C and Hyaluronic Acid on Tendon Healing. Objective:The aim of the present study is to search histopathological and biomechanical effects of Hyaluronic Acid and high dose Vitamin C on Achilles Tendon healing. Material and Method: Totally 48, 7-month old Sprague Dawley rats with average weight of 300 to 350 grams were used in the study. Six (6) groups in total including two control groups consisted of 8 rats each. Achilles tendons of the rats in six groups were released by a 2 cm longitudinal incision from adherence site of the Achilles tendon towards the proximal side following antibiotic prophylaxis under general anesthesia. The tendons were cut iatrogenically from 2-4 mm proximal side of the calcalneal adherence site. Afterwards, they were repaired by suitable techniques (modified Kessler). Hyalouronic acid (hyaloglide) 0.075 ml/kg was injected onto the wound site by micropipette in two groups (groups to be sacrificed on days 15 and 30) after the repair. Rats in the other two groups (groups to be sacrificed in days 15 and 30) were closed after iatrogenic Achilles cut and repair and no treatment was performed. Intraperitoneal Vitamin C (Vitabiol) with a dose of 150 milligrams (1.5 cc) was started just after the repair to the last two groups (groups to be sacrificed in days 15 and 30) on the alternate days. Preoperative antibiotic prophylaxis was doe to all groups. Postoperative restriction of movement was not applied to all groups. The three groups in the study were followed for 15 days whereas the other three groups were followed for 30 days. All rats in the three groups were sacrificed under high dose anesthesia at the end of 15 days and Achilles tendons were removed with origins and insertions ( with the calcaneus). Achilles tendons of the first three groups which were sacrificed including five tendons from each group was transmitted to laboratory of biomechanics in isotonic solution to perform the biomechanical part of the study. Remaining tendons of the groups sacrificed (three from each group) were fixed in 10% formaldehyde and sent to pathology clinic for histopathological examination. Remaining half of the study subjects were sacrificed in day 30 and same steps were applied. Findings: When the statistics of histopathological results was assessed, high dose Vitamin C and HA have a statistically significant positive effect on both early and late term tendon healing according to Bonar total score. For comparison in itself, effects of high dose Vitamin C and HA on tendon healing are not statistically significant. In the statistical analysis on the basis of Movin scale, high dose vitamin C and HA have a statistically significant positive effect on both early and late term tendon healing and no statistically significant effect of high dose vitamin C and HA on tendon healing was found in comparison in itself. The biomechanical statistical result suggests that positive effects of HA and high dose vitamin C on maximum stretching, maximum extension, elastic modulus. Such effect appears with high dose vitamin C after 15 days in particular. Conclusion: Although new animal experiments with more subjects are needed in the study of Achilles tendon repair, we recommend use of high dose vitamin C and HA.