Ankara'da çalışan acil tıp hekimlerinin taktik tıp uygulamaları hakkında bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determining the level of knowledge of emergency medicine physicians working in Ankara about tactical medicine applications
  1. Tez No: 536790
  2. Yazar: OSMAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERVAN GÖKHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Acil Sağlık Hizmetleri, Taktik Tıp, Emergency Medicine, Emergency Medical Services, Tactical Medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: Hastane öncesi sağlık hizmetlerinin görece yeni bir ilgi alanı olan taktik tıp, sıcak alanda yaralı bakımı konusu ile ilgilenmektedir. Hastane öncesi sağlık hizmetleri ve dolayısı ile taktik tıp, acil tıp branşının bir alt çalışma alanıdır. Bu çalışmada alanın ülkemizde organizasyonunu yapması beklenen acil tıp hekimlerinin konu hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma Ankara'da çalışan acil tıp uzman ve asistanlarının katılmasının planlandığı bir anket çalışmasıdır. Katılımcıların taktik saha ile ilgili 18 önermeye yanıtları ve 7 malzeme çeşidini kullanım durumları değerlendirilmiştir. Uzman ve asistan hekimlere aynı anket uygulanmıştır. Taktik saha ile ilgili önermeler, sıcak, ılık ve soğuk alandaki uygulamalar ve genel bilgiler şeklinde gruplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 89 birey katıldı. Katılımcı dağılımı 30 uzman ve 59 asistan hekim şeklinde oluştu. Taktik saha ile ilgili üç önerme hariç uzman ve asistan hekimlerin tercihleri arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Katılımcıların bu önermeler ile ilgili yanıtları değerlendirildiğinde soğuk alan hakkında, sıcak ve ılık alana nazaran daha fazla doğru yanıt verdikleri görülmüştür. Taktik saha malzemeleri değerlendirildiğinde acil hekimlerinin çoğunun bu malzemeleri kullanmadığı görüldü. Sonuç: Acil tıp hekimlerinin taktik tıp alanı hakkında bilgi düzeyleri ve bu alanın ekipmanlarını kullanım durumları yetersiz görülmüştür. Hastane öncesi sağlık hizmetleri, sıcak alanda yaralı bakımı ve taktik tıp ile ilgili söz sahibi konumda olan bir branşın hekimlerinin mevcut durumu; gelecek eğitim programları, müfredat değişiklikleri ve yandal çalışmaları süreçlerinde dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Tactical medicine, which is a relatively new area of interest in pre-hospital health care, deals with the issue of casulity care in hot zone. Pre-hospital health services and thus tactical medicine are a sub-working area of emergency medicine. In this study, we aimed to evaluate the knowledge level of emergency medicine physicians who are expected to organize this area in our country. Materials and Methods: Emergency medicine physicians and residents working in Ankara are planned to participate in this study. Participants were evaluated with 18 propositions related to the tactical field and the use of 7 material types. The same questionnaire was applied to the emergency medicine physicians and residents. The propositions related to the tactical field are grouped as hot, warm, cold zone and general knowledge. Results: A total of 89 subjects participated in the study. Participant distribution consisted of 30 emergency medicine physicians and 59 residents. There were no significant difference between the preferences of the emergency medicine physicians and residents except for the three suggestions related to the tactical field. When the participants' responses were evaluated, it was seen that they had more accurate answers about cold zone than hot and warm zone. When the tactical field materials were evaluated, it was seen that most of the emergency physicians did not use these materials. anaConclusion: Emergency physicians' knowledge about tactical medicine and the use of equipment of this area were considered insufficient. The current situation of the physicians in a promising position regarding pre-hospital health services, casualty care in hot zone and tactical medicine should be taken into consideration in future education programs, curriculum changes and subspeciality studies.