Revizyon diz protezlerimizin revizyon etyolojisi ve fonksiyonel sonuçları
Revision etiology and functional outcomes of revision knee prosthesis
  1. Tez No: 536792
  2. Yazar: İBRAHİM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: diz protezi, artroplasti, diz replasmanı, protez kaynaklı enfeksiyonlar, protez yetmezliğ, knee prosthesis, arthroplasty, knee replacement, prosthesis related infectıons, prosthesis failure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Total diz artroplastisi ameliyatı günümüzde en sık yapılan artroplasti ameliyatıdır. Primer artroplasti insidansı arttıkça beraberinde revizyon sayıları da artmaktadır. Diz artroplastisi revizyonu kliniğimizde oldukça sık uygulanan bir cerrahidir. Bu çalışma ile kliniğimizde yapılan revizyon cerrahilerin farklı hasta gruplarına, farklı protez tiplerine, revizyon etyolojisine göre klinik ve fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Mevcut çalışma dahilinde 22 erkek 69 kadın olmak üzere 91 hasta retrospektif olarak hastane kayıtları ve röntgenler üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışma grubumuzda ortalama yaş 68.7 idi. Revizyon etyolojisi incelendiği zaman 26 enfeksiyon, 20 aseptik gevşeme, 13 instabilite ve 10 implant yetmezliği en sık sebeplerdi. Artroplasti seçeneği olarak 49 menteşeli, 18 revizyon, 10 primer, 5 total kondiler protez uygulandı. Sonuçların değerlendirilmesinde Amerikan Diz Cemiyeti diz skoru ve fonksiyonel skoru kullanılmıştır. Postoperatif dönemde tüm grupta ortalama ROM 103º, diz skoru 68,9 ve fonksiyonel sonuç 70,02 olarak bulunmuştur. Diz skoru total kondiler protez yapılan hastalarda ortalama 57, menteşeli protez yapılan grupta ortalama 68,1, revizyon protezi yapılan grupta ortalama 68,2 ve primer protez yapılan grupta ortalama 79,6 idi. Sonuçta Revizyon ve primer artroplasti ile revizyon yapılan hastaların sonuçları menteşeli protez ile revizyon yapılan hastalara göre daha başarılı bulunmuştur. Çalışma sonucunda revizon cerrahisinde mümkün olan en az kısıtlayıcı protezin kullanılması gerektiği, preopertaif diz ROM aralığının postoperatif ROM'u belirleyen en önemli etken olduğu çıkarımlarında bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Total knee arthroplasty surgery is the most common arthroplasty operation today. As the incidence of primary arthroplasty increases, the number of revision increases. Knee arthroplasty revision is a very common surgical procedure in our clinic. The aim of this study is to evaluate the clinical and functional results of revision surgeries performed in our clinic according to different patient groups, different types of prosthesis and etiology of revision. In the present study, 91 patients (22 male and 69 female) were evaluated retrospectively on hospital records and x-rays. The mean age of our study group was 68.7. When revision etiology was investigated, 26 infections, 20 aseptic loosening, 13 instability and 10 implant failure were the most common causes. A total of 49 hinges, 18 revisions, 10 primary and 5 total condylar prostheses were applied as arthroplasty. American Knee Society knee score and functional score were used to evaluate the results. In the postoperative period, the mean ROM was 103º, knee score was 68.9 and functional result was 70.02. The mean score of the knee score was 57 in the patients with total condylar prosthesis, 68.1 in the hinged prosthesis group, 68.2 in the revision prosthesis group and 79.6 in the primary prosthesis group. As a result, the results of revision and primary arthroplasty revision were more successful than the revised patients with hinged prosthesis. As a result of the study, it was concluded that the least possible restrictive prosthesis should be used in revision surgery, and the preoperative knee ROM interval was the most important factor determining postoperative ROM.