Dünya üniversitelerinin çevreci yaklaşımları ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the world universities in terms of their environmental approaches and sustainability
  1. Tez No: 537198
  2. Yazar: GÖKHAN YAŞAYACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM BARIŞ ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji ve Çevre, Sürdürülebilirlik, Çevreci Kampüs, Yükseköğretim, Regresyon, Energy and Environment, Sustainability, Green Campus, Higher education, Regression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bugün tüm dünyada, üniversiteler başarılarıyla adlarından söz ettirmek istemektedir. Bunu sağlayabilmeleri için de eğitim performanslarının yanı sıra, günümüzde en çok özen gösterilen konuların başında gelen“çevreci yaklaşım ve sürdürülebilir faaliyetler”konusu üzerine odaklanmaları kaçınılmaz olmuştur. Bu noktada“Green University”kavramı doğmuş ve üniversiteler çevreci sürdürülebilir faaliyetleri üzerinden değerlendirilmeye ve sıralanmaya başlanmıştır. En çok bilinen ve en yaygın kullanılan sıralama sistemlerinden biri GreenMetric (GM) sistemidir. Bu çalışmanın amacı; GM'de sıralanan üniversitelerin sıralama ve skor verilerini kullanarak, yürütülen çevreci sürdürülebilir faaliyetlerin akademik başarı üzerine bir etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Çalışma, detaylı bir literatür taraması sunmakta ve verilerin işleniş biçimi ve analizlerin yapısı bakımından nicel bir çalışma özelliği taşımaktadır. 2016 ve 2017 yılları için yürütülen çalışmada, regresyon analizleri ile GM verilerinin 4 akademik sıralama sistemi (ARWU, QS Sıralaması, THE Sıralaması ve NTU Sıralaması) ile ilişkisi ülke kategorisinin etkisi de dikkate alınarak incelenmektedir. Çalışma kapsamında ayrıca analiz sonuçlarının açıklama gücünü arttırmak için yeni bir sıralama metodu geliştirilmiş ve bahsedilen akademik sıralama sistemlerinden birleştirilmiş üniversite sıralaması türetilmiştir. Elde edilen birleştirilmiş üniversite verisinin üniversitelerin yer aldığı ülkelerin Environmental Performance Index skorlarının aracı etkisi altında GM boyutları ile ilişkisine de bakılmıştır. Sonuçlar genel anlamda çevreci faaliyetler yürütmek ile akademik başarı arasında anlamlı bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir. Tüm analiz sonuçlarından yola çıkılarak Ulaşım alt faktörünün her açıdan en anlamlı faktör olduğunu söylemek mümkündür. Ele alınış biçimi bakımından literatürdeki mevcut boşluğu doldurmasıyla özgün olma niteliği taşıyan bu çalışma; gelecek yıllarda, üniversitelerin çevreci faaliyetleri üzerinden akademik başarı sağlayıp sağlayamadıklarını ortaya koymada yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Today in the whole World, universities want to make their mark with their successes. In order to provide that, it is inevitable to focus on the subject of“environmental approach and sustainable activities”which is among the most attention-paid subjects nowadays as well as their own education performance. At that point; the term of“Green University”has emerged, and universities have been evaluated and ranked on their environmental sustainable activities. One of the most well-known and worldwide-used ranking systems is GreenMetric (GM) system. The aim of this study is that researches whether environmental sustainable activities conducted have an impact upon academic achievement using the ranking and score datas of the universities listed in GM. The study presents a detailed literature rewiev, and have a quantitative study characteristic in terms of the way of data processing and content of analyses. In this study carried out for year of 2016 and 2017, relation of data of GM with 4 academic ranking systems (ARWU, QS Ranking, THE Ranking and NTU Ranking) is examined through regression analysis being also considered effect of country category. Furthermore, a new ranking method has been developed and derived aggregate university ranking from academic ranking systems mentioned to enhance the power of explanation of analysis results within the scope of the study. The ralationship between derived aggregate university data and GM factors was also researched under the mediating impact of Environmental Performance Index scores of countries where universities are located in. In general meaning, the results point out existence of a significant relationship between performing environmental activities and academic achievement. Based on all analyzes results, it is possible to say that Transportation sub-factor is the most significant factor in every aspect. This study which have authenticity characteristic because of filling the gap in literature with regards to form of processing, in the coming years, will help to show whether universities provide academic achievement with their environmental activities.