Değişen yönetim anlayışı, stratejik yönetim ve stratejik planlama: Zonguldak Belediyesi üzerine bir araştırma
Changing management concept, strategic management and strategic planning: A research on Zonguldak Municipality
  1. Tez No: 537230
  2. Yazar: TUNCAY DÖLKELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Planlama, Zonguldak Belediyesi, Strategic Management, Planning, Municipality of Zonguldak
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Sanayi devrimini takiben meydana gelen gelişmeler ticarete büyük bir ivme kazandırmış ve rekabetin önünü açmıştır. Rekabetin artması işletmeleri çevresel faktörlere uyum, pazarlama ve yatırım konusunda ciddi sorumluklar yüklemiş, işletmelerde stratejik hedeflerin ve planların belirlenmesi çok önemli hale gelmiştir. 20. Yüzyılın ortalarından itibaren stratejik yönetim kavramı geleceğe ilişkin kararların alınması, uygulanması ve sonuçlandırılması süreçlerinde aktif bir rol almaya başlamıştır. Risklerin tahmin edilerek minimize edilmesi ve buna uygun stratejilerin belirlenmesi, mevcut durum analizinin doğru bir şekilde yapılması ve benzer faktörlerin etkilerinin doğru tahmin edilebilmesi işletme ve kurumların başarıya ulaşabilmeleri için bir zorunluktur. Bunun gerçekleştirilebilmesi için stratejik planlama ve yönetiminin kurumsal bir vizyon olarak benimsenmesini gerekmektedir. 5018 sayılı kanunda stratejik plan;“kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plan”olarak tanımlanmıştır. Ayrıca 5393 sayılı Kanunda, belediye meclisinin görevleri arasında“stratejik planı görüşmek ve kabul etmek”sayılmıştır. Bu çalışmanın amacı, tarama modeli ve anket yöntemiyle Zonguldak Belediyesi'nde görev yapan personelin, stratejik yönetim ve stratejik planlamaya ilişkin düşüncelerini saptamaktır. Seçilen 159 personelden 108 tanesi gönüllü olarak ankete katkı vermiştir. Stratejik yönetimin, kuruluşa çevresel etkenleri de değerlendirerek geleceğe ilişkin bir yol çizmesine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments following the industrial revolution gave a great impetus to trade and paved the way for competition. Increasing competition has imposed significant responsibilities on businesses' adaptation to environmental factors and marketing and investment and identifying strategic goals and plans has become very important. Since the mid-20th century, the concept of strategic management has begun to take an active role in the decision-making, implementation and finalization processes of the future It is a necessity for enterprises and institutions to achieve success by estimating and minimizing future risks and determining appropriate strategies, conducting current situation analysis correctly and estimating the effects of similar factors. In order to achieve this, strategic planning and management should be adopted as an institutional vision. The strategic plan in the Public Financial Management and Control Law No. 5018 is defined as;“a plan including the medium and long-term objectives of the public administrations, their basic principles and policies, their objectives and priorities, their performance criteria and their distribution of resources and methods to achieve them”. In Law No. 5393, discussing and accepting the strategic plan are among the duties of the municipal council are. The aim of this study is to determine the opinions of the personnel working in Zonguldak Municipality about the strategic management and strategic planning with using survey method. 108 out of 159 selected staff contributed voluntarily to the survey. It was concluded that strategic management provided the organization with a way to draw a future path by evaluating environmental factors.