Gayrimenkul yatırım ortaklıkları pay getirilerini etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigating the factors that affect stock returns of the real estate investments trusts
  1. Tez No: 537316
  2. Yazar: ECEM ÖZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN YILMAZ KANDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, gayrimenkul, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, konut fiyat endeksi, regresyon analizi, Borsa Istanbul, real estate, real estate ınvestment trusts, housing price ındex, regression analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Finans alanında yapılan çalışmalarda, araştırmacılar için pay piyasası büyük önem arz etmektedir. Pay piyasasını etkileyen makroekonomik faktörler pek çok araştırmanın konusu olmakla birlikte finans literatüründe incelenmesine devam edilmektedir. Bu çalışmanın amacı; Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) pay getirilerini etkileyen faktörlerin belirlenip GYO pay getirileri üzerindeki etki düzeylerinin araştırılmasıdır. Çalışma, 2010:2 – 2018:6 döneminde BİST'de kayıtlı 16 GYO üzerinde uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan regresyon modelinde; GYO pay getirileri bağımlı değişken iken; Borsa İstanbul 100 Endeksi (BİST 100) ve Konut Fiyat Endeksi (KFE) bağımsız değişkenler olarak tanımlanmıştır. Çalışmada, BİST ve KFE'nin GYO pay getirileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla kurulan basit regresyon analizi sonucunda; BİST endeksinin GYO pay getirileri üzerinde önemli bir etkisi olduğu, KFE'nin ise GYO pay getirileri üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the finance literature, stock market has received great attention. Macroeconomic factors that have an impact on stock market have been the subject of many studies and still continue to be studied in finance literature. The purpose of this study is to investigate the factors that affect stock returns of Real Estate Investment Trusts (REITs) that are listed in Borsa Istanbul. The sample includes 16 REITs during 2010:2 – 2018:6 period. In the regression model used in the study, the dependent variable is REITs stocks returns, Housing Price Index and Borsa Istanbul 100 Index are independent variables. The results indicate that Borsa Istanbul 100 has a significant impact on REITs Stock returns; while Housing Price Index has no significant impact on REIT Stock returns.