İşletmelerde korku kültürü ve yönetimi: Adıyaman ili örneği
Fear culture and management of it i̇n i̇ndustri̇als: Model of Adiyaman province
  1. Tez No: 537348
  2. Yazar: HABİB KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MÜCAHİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Kültür, Korku Kültürü, Korku Yönetimi, Fear, Culture, Fear Culture, Manegement of Fear
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
KAVAK, Habib Yüksek Lisans, İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mücahit ÇELİK Eylül, 2015,65 sayfa İşgörenlerin içinde bulundukları kültür, onların iş ilişkisi ve beklentileri açısından daha iyi ve daha kötü olmalarına neden olabilir. İşletmelerde korku kültürünün bulunması, çalışanlar üzerinde bir baskı oluşturacak ve bu baskı iş yerindeki davranışlarını sınırlandıracaktır. İşletmelerdeki bu korku kültürünün sebeplerini, kaynağını ve olası sonuçlarını öngörebilmek işletmenin varlığını başarılı bir şekilde sürdürebilmesi için hayati bir fayda sağlayacaktır. Bu bağlamda ele alınan bu çalışmamızda kültür, korku, korku kültürü ve yönetimi konularından oluşan kavramsal çerçeve tamamlandıktan sonra uygulama için Adıyaman Organize Sanayisinde bulunan işletmelere gidilerek işgörenlere korku kültürünün varlığı ve yönetimi içerikli soru/bilgi formu uygulanmıştır. 430 kişilik örneklem grubundan seçilen 386 adet soru kağıdının güvenirlikleri test edilmiş ve elde edilen verilere T testi, One-Way Anova (Tek Yönlü Varyans), Korelasyon, Regresyon, Faktör, Frekans ve Güvenirlik gibi çeşitli analizler uygulanmıştır. Çalışma sonucunda işletmelerde korku kültürünün çok belirgin bir düzeyde olmamasına rağmen var olduğu ve işgörenlerin korkularını rahat bir şekilde yönetebildikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEAR CULTURE AND MANAGEMENT OF IT İN İNDUSTRİALS ( MODEL OF ADIYAMAN PROVINCE) KAVAK, Habib Department of Management and Organization M.A Thesis, September 2015, page:65 Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mücahit ÇELİK The culture employees in can maket hem worse or better according to their expectation and working relationship. The exexistence of fear culture in enterprises will lead a pressure on employees and the pressure will restrict their behaviours in their entterprises. Predicting the causes, roots and probable results of fear culture in enterprises will provide to continue its existence succesfully. In this respect, after completing the conceptual frame of culture, fear, fear culture and management, a questionare, consisting of questions that connected with the existence of fear culture and management of it has been applied to the employees in Adıyaman Organized İndustrial zone. The reality of 386 questionares were tested and then the questionares were analized via T test, Spss packet programe, One-way Anova, Correlation, Regression, Factor, Frequency and Reality . As a result of study, it has been found that there is fear culture in enterprises but it is in a tolerable level and it can be managed.