Implementing cyber countermeasures against terrorist drone in military service
Askerlik hizmetinde terörist dronelara karşı uygulanan siber karşı koyma tedbirleri
  1. Tez No: 537454
  2. Yazar: SERKAN GÖZKAYDIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL BATU SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Cyber Security, Unmanned Aerial Vehicle, Drone
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İnsansız Hava Araçları başlangıçta askeri operasyonlar için kullanılmış olsa bile; birçok alanda hayatımıza girdiler.“Drone”olarak adlandırılan bu araçlar, ileri teknolojik özelliklere sahip oldukları ve düşük fiyatlarla piyasalarda elde edilebildiklerinden dolayı terör örgütlerinin keşif ve bombalama saldırı operasyonlarında kullanımı için ilgi odağı haline gelmişlerdir. Haber ve askeri istihbarat raporları dikkate alındığında; özellikle“Terörle Mücadele Harekatı”,“Fırat Kalkanı Operasyonu”ve“Zeytin Dalı Harekatı”nda terör örgütleri tarafından sıkça kullanılmaktadır. Bu bağlamda, bu aygıtları incelemek ve onlara karşı siber önlemler almak, askerlik hizmetinde büyük rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında, terör örgütleri tarafından kullanılan“Drone”sistemlerinin ve haberleşme prensiplerinin teknik analizi yapılmıştır. Siber savunma-saldırı metodolojileri üzerine inşa edilen senaryolar oluşturulmuştur. Özellikle bu senaryolarda hedefleri gerçekleştirmek için basit elektronik cihazlar seçilmiştir. Bu çalışma, askeri personelde“Terörist Drone”hususunda farkındalık yaratmayı, bu büyümekte olan tehlikeye karşı siber güvenlik tedbirlerini almayı amaçlayan referans kitap olmayı, askeri birimlerin can kaybını önlemek için güvenlik tedbirlerini arttırmayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler : Siber Güvenlik, İnsansız Hava Aracı, Drone.
Özet (Çeviri)
Even if Unmanned Aerial Vehicles were initially used for military operations; they have broken into our lives in many fields. These vehicles named as“Drone”have been getting the center of attention for terrorist organizations' use in recon and bombing attack because they have advanced technological features and are attainable in the markets with low-prices. In consideration of news and military intelligence reports; especially in“Counter Terrorism Operation”,“Operation Euphrates Shield”and“Operation Olive Branch”, they have been frequently used by terrorist organization. In this regard, examining these devices and taking cyber precautions against them play a big role in military service. In this thesis, technical analysis of systems and communication principles of Drones used by terrorist organizations are examined. Scenarios built on cyber defense-attack methodologies are made up. Particularly, simple electronic devices are chosen to carry out objectives in the scenarios. This study purposes to awaken military personnel about“Terrorist Drone”, be a reference book to take cyber security precautions against this growing danger, augment military units' security measures to prevent loss of lives.