Sosyal anksiyete bozukluğu tanılı hastaların emosyonel bilgi işleme, bilişsel işlevler ve klinik özellikler açısından sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of patients with social anxiety disorders and healthy controls about emotional information processing, cognitive functions and clinical properties
- Tez No: 537533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: sosyal anksiyete bozukluğu, bilişsel işlevler, yüz tanıma, OİP, social anxiety disorder, cognitive function, emotion recognition, event related potential
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı sosyal anksiyete bozukluğu hastalarında mevcut olan emosyon tanıma becerilerinin diğer bilişsel test performansları ile olan ilişkisini araştırmak ve bu bozuklukları biyolojik işlevsel bir değerlendirme testi olan olaya ilişkin potansiyellerdeki değişikliklerle gösterilmesini sağlamaktır. Yöntem: Araştırmamız klinik, gözlemsel, kesitsel, kontrollü bir çalışmadır. Çalışmaya Kasım 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Polikliniğinden takipli veya yatarak tedavi görmüş olan 26 hasta ve yine çalışmaya katılmayı kabul eden 29 kişiden oluşan kontrol grubu dahil edilmiştir. Hastalar ve kontrollere sosyodemografik ve klinik veri formu, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi, CANTAB Bataryası ( ERT, PAL, RVP, RTI) ile olaya ilişkin potansiyel testleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda ERT latansı hasta grubunda 2073.4±605.4, kontrol grubunda 1588.6 ±508.3 olarak saptanıp kontrol grubundan daha uzun olmak üzere istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p =0.002), diğer verilerde ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. İstatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da kontrol grubuna kıyasla SAB grubunda mutluluk, üzgünlük ve kızgınlık duygularını daha az oranda doğru; iğrenme, korku ve şaşırma duyguları daha yüksek oranda doğru işaretlenmiştir. OİP'lerden görsel p300 araştırılmış olup 8 derivasyondan (p3,p4,pz,cz,t5,t6,o1,o2) elde edilen p300 değerlerinden amplitüd, fark ve latansları olmak üzere elde edilen toplam 24 alt veride hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamış olup, 5 değer (pz p300 fark, t5 p300 latans, t6 p300 fark, t6 p300 latans, o1 p300 latans) hasta grubunda sınırda düşük saptanmış, diğer tüm alt ölçümlerdeki sonuçlar hasta grubunda belirgin olarak daha yüksek sayısal değerlerde saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda SAB hastalarında mevcut olan emosyon tanıma becerilerinin diğer bilişsel test performansları ile olan ilişkisi ve bunların biyolojik işlevsel bir değerlendirme testi olan olaya ilişkin potansiyellerdeki değişikliklerle ilişkisi araştırılmış olup hasta grubunda ERT latansı istatistiksel olarak kontrol grubundan farklı saptanmıştır; diğer bir deyişle hasta grubu, saptanan bir diğer sonuç olan duyguları tanımada kontrollerle eşit doğruluk oranlarını, daha fazla zaman harcayarak sağlamışlardır. Zihin Kuramı açısından gruplar farklılaşmamıştır. Bilişsel veri ölçümlerinden OİP alt verilerindeki istatistiksel anlamlılığa ulaşmayan hasta grubundaki yüksek değerlerin daha geniş örneklem gruplarında, ek ruhsal hastalık varlığı, tedavi varlığı gibi faktörler dışlanarak yeniden çalışılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to investigate the relation between emotion recognition skills and other cognitive test performances in patients with social anxiety disorder and to asses changes in a biological functional evaluation test, which is event related potentials. Methods : This is a clinical, observational, cross-sectional, controlled study. We recruited 26 patients from Erenkoy Mental Health Reseach And Training Hospital inpatient and outpatient clinics and 29 healthy control who volunteered to participate. We applied sociodemographic and clinical data forms, Liebowitz Social Anxiety Scale, Reading The Mind In The Eyes Test, CANTAB Battery ( ERT, PAL, RVP, RTI) and event-related potentials tests to patients and healthy controls. Materials : ERT latency was 2073.4±605.4 in patient group, 1588.6 ±508.3 in healthy controls and was significantly longer in patients (p =0.002). Rest of the data did not show any statistically significant difference. Although it was statistically significant, emotion ecognition in patients showed less accuracy for happiness, sadness; more accuracy for disgust, fear and wonder. Visual p300 was the evaluated ERP and 24 sub-values from 8 derivatives (p3,p4,pz,cz,t5,t6,o1,o2) that are amplitude, diffrence and latency were not statistically diffrent between patients and healthy controls. 5 sub-values (pz p300 difference, t5 p300 latency, t6 p300 difference, t6 p300 latency, o1 p300 latency) were at the lower limit and all the other sub-values were markedly higher in patient group. Results : In this study with social anxiety disorder patients, we investigated the relation between emotion recognition skills and other cognitive test performances and evaluated changes in a biological functional evaluation test, which is event related potentials. ERT latency was statistically different between groups, and it means that patients performed similar correct response ratio as healthy controls, only by spending more time. Groups did not differ on Theory of Mind. We suggest that, cognitive data measurements in ERP which were higher in patient group but did not show statistical significance, to be repeated in larger sample groups that are excluded from comorbid psychiatric disorders and patients under treatment .