Deneysel olarak asherman sendromu yapılan uterotrofik rat modellerinde intrauterin ozon maruziyeti sonucunda oluşacak gebelik oranlarının karşılaştırılması ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Effect of intrauterine ozone therapy on Asherman syndrome, an experimental rat model
  1. Tez No: 537556
  2. Yazar: SEVAL YILMAZ ERGANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA DİLBAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon, Estradiol, Asherman Sendromu, Rat, Ozone, Estradiol, Asherman Syndrome, Rat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Seval YILMAZ ERGANİ, Deneysel olarak Asherman Sendromu yapılan uterotrofik rat modellerinde intrauterin ozon maruziyeti sonucunda oluşacak gebelik oranlarının karşılaştırılması ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi, Deneysel Çalışma, S.B.Ü. Etlik Zübeyde Hanım Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Tezi, Ankara, 2019. Amaç: Asherman Sendromu uterus içerisinde gelişen ciddi bir infertilite nedenidir. Asherman Sendromunda olumlu sonuç verecek yöntemlerin araştırılmasına ihtiyaç vardır. Bu tezde primer tedavisi ve nüksün önlenmesinde tedavi başarısı halen tartışmalı olan Asherman Sendromunda ozon tedavisinin etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmada 50 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Iki adet rat üzerinde sadece Asherman Sendromu modeli oluşturuldu. Diğer 48 rat sekiz gruba ayrıldı. Bütün grupların sağ uterin kornlarına triklorasetik asit uygulandı ve adezyon oluşumu sağlandı.A grupları 2 cerrahi, B grupları ise 3 cerrahi geçirdi. Grup 1A ve 1B sham grubu olarak belirlendi ve sağ uterin kornlara serum fizyolojik ile yıkama yapıldı. Grup 2A ya tek doz ozon, Grup 2Bye 2 doz ozon, Grup 3A ya tek başına estradiol, Grup 3B ye tek başına estradiol ve serum fizyolojik yıkama, Grup 4A ya tek başına ozon ve estradiol, Grup 4Bye ise 2 kere ozon ve estradiol uygulandı. Bulgular: Asherman Sendromu modeli oluşturulan uterus dokularında artan fibrosis, uterus bez sayısında azalma ile birlikte uterus lümeninde darlıklar ve tıkanıklıklar gözlendi. Ozon grubunda; uterus çapıının arttığı, lümen çapının arttığı, uterus bez sayısının arttığı, 2 kez ozon alan grupta endometrial epitelin daha kalın olduğu, ozon ve estradiolün kombine kullanımında endometrial bez sayısının ve çapının daha fazla arttığı görüldü. İki kez cerrahi geçiren ratlarda ileri dönem gebeliğin ve gebelik sayısının en fazla tek başına ozon verilen sol kontrol grupta izlendi. En az gebelik sayısı ise tek başına estradiol alan grupta oldu. Ozon ve estradiol beraber alan grupta tek başına ozon alan gruba göre daha erken implantasyon görüldü. Üç cerrahi geçiren kontrol grupları arasında 2 kez ozon ve estradiol kombine alan grupta tek başına ozon alan gruba göre daha ileri gebelikler oluştu. Sonuç: Ozonun Asherman Sendromu tedavisinde olumlu yönde etki ettiği ve gebelik üzerine anlamlı etkilerde bulunduğu görüldü. Bu konuda yapılacak yeni çalışmalar ozonun Asherman Sendromu tedavisinde kullanımı ile ilgili yeni gelişmelere ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Seval YILMAZ ERGANİ, Effect of intrauterine ozone therapy on Asherman syndrome, an experimental rat model, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Obstetrics and Gynecology Training and Research Hospital, Clinic of Infertility, Ankara, 2019. Aim: Asherman Syndrome is a serious cause of infertility of the uterus. In Asherman Syndrome, there is a need to investigate methods that will give a positive result. In this thesis, we aimed to evaluate the effect of ozone therapy in treatment of Asherman Syndrome, as the primary treatment and prevention of recurrence of adhesion is still debatable. Materials And Methods: In this study, 50 Wistar Albino rats were used. Only Asherman Syndrome model was created on two rats. The other 48 rats were divided into eight groups. Tricloracetic acid was applied to the right uterine horns of all groups and adhesion formation was achieved. A group had 2 surgeries and B groups had 3 surgeries. Group 1A and 1B were determined as sham group and the right uterine horns were washed with saline. Group 2A received either one-dose ozone, 2-dose ozone in group 2A, estradiol alone in Group 3A, estradiol alone and saline washing alone in group 3B, ozone and estradiol alone in Group 4A, and 2 times ozone and estradiol in Group 4B. Results: Asherman Syndrome model showed increased fibrosis in uterine tissues, decreased uterine glands, stenosis and obstruction at uterine lumen..In ozone group; It was observed that the diameter of the uterus increased, diameter of the lumen increased, the number of uterus gland increased, the endometrial epithelium was thicker in the group that 2 ozone application with a week interval, and the number and diameter of the endometrial gland increased in the combined use of ozone and estradiol. In the rats who underwent two surgeries, the maximum number of pregnancies and advanced pregnancies were observed in the left uterine horn used as the control group. The minimum number of pregnancies were achieved in the estradiol alone group. Combined therapy with ozone and estradiol group had earlier implantation compared to the ozone group alone. Among the control groups who underwent three surgeries, double ozone therapy and estradiol group had more advanced pregnancies than the group that received ozone alone. Conclusion: Ozone had a positive effect on the treatment of Asherman Syndrome and had a significant effect an achieving pregnancy. New studies on this subject will shed light on new developments related to the use of ozone in the treatment of Asherman Syndrome.