İlaç mümessillerinin ilaç tanıtımında kullandıklarıkişisel satış yöntemleri ve etkileri: Mersin ilinde bir uygulama
Personal sales methods and their effects as used bypharmaceutical representatives in drug introduction: A case of city of Mersin
- Tez No: 537616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÖZLEM KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlaç, Mümessil, Kişisel Satış, Drug Representative, Personal Sales, Personal Sales In Medicine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde pazarlama kavramı önemli bir konuma sahiptir. Üreticiler ile tüketiciler arasında bir köprü görevi gören pazarlama hem ekonomik hem de toplumsal faydalar sağlamaktadır. Pazarlamanın da en önemli kolu tutundurmadır. Tutundurma işletmelerin ürettiği ürünleri müşterileri tanıtmak amacı ile yapılan tanıtım faaliyetleridir. Bu çalışmanın amacı ilaç mümessillerinin ilaç tanıtımında kullandıkları kişisel satış yöntemlerinin sektör üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda Mersin ilinde görev yapan ilaç mümessilleri üzerinde anket çalışması yapılarak literatür çalışması ile kıyaslanacaktır. Böylece yapılan çalışma ile önceki yıllarda yapılan çalışmalar arasında benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmaya çalışılacaktır. Piyasada yaşanan akıl almaz rekabet ilaç sektöründe de yaşanmaktadır. Yapılan çalışmada da ilaç sektörü ele alınmış olup sektörde kullanılan kişisel satışın etkileri irdelenmiştir. Kişisel satış yönteminin etkisini farklı bir sektörde görme açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çalışmanın verileri Mersin ilinde çalışan 147 ilaç temsilcisi ile yapılan anket çalışması ile elde edilmiştir. Yapılan anket sonucu elde edilen bazı veriler şu şekildedir. Araştırmada görülen hekimlere tanıtım materyali olarak kullanılan ilk üç enstrümanın kartlar – broşürler, numuneler ve promosyonlar olduğu anlaşılmıştır. Yalnız hekimlerin %17'ye yakını da para v medikal aktivasyon almaktadır. İlaç temsilcilerinin eczacılarda en çok kullandıkları materyal kartlar broşürler (%27) iken para medikal aktivasyon alan eczacı oranı yaklaşık %32'dir. İlaç pazarlamasında tanıtım faaliyetleri ve kişisel satış çabaları neticesinde ankete katılan ilaç temsilcilerinin satışlarının %61-80 arasında artmış olduğu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, marketing concept has a prominent position. Marketing, which serves as a bridge between producers and consumers, provides both economic and social benefits. The most important branch of marketing is promotional. Promotion is the advertising activities carried out with the aim of introducing the products produced by enterprises. This study aims to investigate the effects of the personal sales methods used by the pharmaceutical representatives in the promotion of the drug on the sector. For this study, a survey-based study was conducted on the drug representatives working in the province of Mersin and compared with the related-literature; therefore, similarities and differences were tried to be explained among previous studies. The ambitious competition in the market is also experienced in the pharmaceutical industry. In the study, the pharmaceutical sector was discussed, and the effects of the personal sale methods used in the sector were examined. It has paramount importance concerning seeing the impact of personal sales method in a different sector. The data of the study were obtained with a survey conducted with 147 pharmaceutical representatives working in Mersin. Data collected as a result of the survey is as follows; it was understood that the first three instruments used as promotional materials for physicians in the study were cards - brochures, samples, and promotions. Nearly 17% of physicians receive vii medical activation. The most commonly used material cards used by pharmaceutical representatives in pharmacists were brochures (27%), while the rate of pharmacists receiving medical activation was approximately 32%. As a result of promotional activities and personal sales efforts in pharmaceutical marketing, the sales of drug representatives participating in the survey seem to have increased by 61-80%.