Amatör futbolcularda yüksek hız düşük amplitüd manipülasyonun denge ve propriyosepsiyon üzerine etkisi
The effect of high speed low amplitude manipulation on balance and propriosaption in amateur football players
  1. Tez No: 676928
  2. Yazar: ALİ EMRE TAKKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM TARAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropraktik HVLA, Futbol, Sham Manipülasyon, Denge, Propriosepsiyon, Chiropractic HVLA, Football, Sham Manipulation, Balance, Proprioception
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
AMATÖR FUTBOLCULARDA YÜKSEK HIZ DÜŞÜK AMPLİTÜD MANİPÜLASYONUN DENGE VE PROPRİYOSEPSİYON ÜZERİNE ETKİSİ Bu çalışmanın amacı, amatör futbolcularda sakroiliak kayropraktik HVLA manipülasyonunun denge ve propriosepsiyon üzerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışma, dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden yaş ortalaması 22.6±1.86 olan 40 amatör futbolcu ile yürütülmüştür. Katılımcılar dört gruba ayrılmıştır. Tüm katılımcıların sosyodemografik bilgileri kaydedildikten sonra dinamik dengeyi Y testi, statik denge stork test ve propriosepsiyonu fizyosoft balance sistem ile değerlendirilmiştir. Ardından iki gruba sakroilak kayropraktik HVLA manipülasyonu, diğer iki gruba ise sham uygulanmıştır. Daha sonra HVLA ve sham uygulanan gruplar ikiye ayrılmış ve bir gruba dördüncü ve yedinci günlerde de benzer uygulama yapılırken diğer gruplara başka bir uygulama yapılmamıştır. Tüm katılımcılar birinci, dördüncü ve yedinci gün değerlendirmeye alındı. HVLA-SİEM uygulamasının her iki ekstremitede de statik ve dinamik denge skorlarını arttırdığı ve uygulamanın tekrarlandığı durumda da her iki ekstremitede de statik denge skorlarını arttırdığı saptanmıştır (p0,05). Denge skorları ile katılımcıların yaşları, boyları ve beden kitle indeksleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; HVLA-SİEM manipülasyonunun denge parametrelerinde iyileşme sağlayabileceği saptanmıştır. Çalışmanın örneklem sayısı arttırılarak uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF HIGH SPEED LOW AMPLITUDE MANIPULATION ON BALANCE AND PROPRIOSAPTION IN AMATEUR FOOTBALL PLAYERS The aim of this study is to investigate the effect of sacroiliac chiropractic HVLA manipulation on balance and proprioception in amateur football players. The study was conducted with 40 amateur footballers whose average age was 22.6 ± 1.86, which met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. The participants were divided into four groups. After the sociodemographic information of all participants was recorded, dynamic balance Y test, static balance stork test, and proprioception were evaluated with the physio-balance system. Then, two groups were administered sacroiliac chiropractic HVLA manipulation, and the other two groups were treated with sham. In addition, HVLA and sham-treated groups were divided into two and the similar application was made to one group on the fourth and seventh days, while no other application was applied to the other groups. All participants were evaluated on the first, fourth, and seventh day. It was found that HVLA-SIEM application increased the static and dynamic balance scores in both extremities and in the case of repeated application, increased static balance scores in both extremities (p0,05). There was no significant relationship between balance scores and participants' ages, heights, and body mass indexes. According to the results of the study; HVLA-SIEM manipulation has been found to improve the balance parameters. We think that the study should be applied by increasing the number of samples.