Studies on flame retardancy of polyacrylonitrile fiber by flame retardant monomers in cold plasma
- Tez No: 5380
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Flammab i 1 i ty, flame retardance, polyacrylonitri le fiber, plasma modification. IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
YANMAZ MONOMERLER ÎLE POLYAKRÎLONîTRÎL ELYAFININ PLAZMADA YANMAZLIK ÇALIŞMALARI GüNDO?AN, Gülümser Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Güneri AKOVALI 75 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Yanmayan elementleri içeren uçucu veya uçucu olmayan uygun monomerler ile poliakrilonitril (PAN) elyafının yanıcı lığının önlenmesi soğuk plazma ile çalışıldı. Elya-f üzerine plazma denemesi yüzeyde ve PAN' in yanabilirlik özelliklerinde değişikliklere sebep oldu. Plazma çalışmasının genellikle 1-10 um derinliğinde bir tabaka oluşturmasından dolayı PAN' in esas özelliklerinin değişmemesi beklenebilir. Oksijen indeks deneylerinin sonuçlarına göre, yanıcı olmayan bileşiklerin varlığında, soğuk plazmada yüzey değişikliği ile yanmaz PAN elyafının elde edilebileceği görülmüştür. Plazma uygulamasından sonra elyaf yüzeyinde oluşturulan yanıcı olmayan elementlerin derişimleri, çapraz bağlanma gibi genellikle plazma pol imerleşmesi ile oluşan bir dizi tepkimenin olumsuzetkilerini yok eder. Islanırlık ve X-ray -floresans spektrometre deneylerinin sonuçları, SEM verileri, IR spektrumları ve optik mikroskop -fotograf ları plazma uygulanan ve uygulanmayan elya-flar için incelendi. Anahtar Sözcükler : Yanıcılık, yanmazlık, PAN elya-fı, plazmada yüzey değişiklikleri. vı
Özet (Çeviri)
STUDIES QN FLAHE RETARDANCY OF PQLYACRYLONITRILE FIBER BY FLAME RETARDANT MONOMERS IN COLD PLASMA GüNDOGAN, Gülümser Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, M.S. Thesis Supervisor s Pro-f. Dr. Güneri AKOVALI 75 Pages, February 1989 ABSTRACT Flame retardancy of polyacryloni tri le (PAN) fiber with available volatile and nonvolatile monomers containing flame retardant elements was studied by cold plasma. The plasma treatment on the fiber caused changes at the surface and in flammability characteristics of it. It can be expected that, bulk properties of PAN remain unchanged, since the effects of plasma treatment are usually confined to a layer 1-10 pm in depth. Results of oxygen index tests showed that, flame retardant PAN fiber could be obtained by surface modification in cold plasma in the presence of suitable flame retardant compounds. Concentrations of flame retardant elements formed at the fiber surface after plasma treatment can overcome some negative effects of a number of reactions that usually go concurrent with plasma polymerization, such 111as crossl inking. The results o-f wettability and X-ray fluorescence spectrometer results, as well as SEIİ data, I.R. spectra and optical microscope photographs -for untreated and plasma treated specimens ars included.