Obstetrik brakiyal pleksus paralizili çocuklarda oturma dengesinin değerlendirilmesi ve üst ekstremite fonksiyonları ile ilişkisinin araştırılması
Assessment of sitting balance and investigation of the relationshi̇p with upper extremity function in children with obstetrical brachial plexus paralysis
  1. Tez No: 538002
  2. Yazar: GÜLAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜZÜN FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Obstetrik Brakiyal Pleksus, Üst Ekstremite, Denge, Beceri kalitesi, Obstetric Brachial Plexus, Upper Extremity, Balance, Quality of Skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, OBPP'li çocuklarda oturma dengesinin değerlendirilmesi ve oturma dengesi ile üst ekstremite fonksiyonları ve üst ekstremite fonksiyonlarının kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılmasıydı. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Sağlik Bilimleri Fakültesi El Cerrahisi Ünitesi'ne başvuran 10-18 ay aralığındaki 106 OBPP'li çocuk dahil edildi. Her bir birey için bebeğe ve anneye ait demografik bilgiler kaydedildi, prenatal, natal ve postnatal hikayeleri alınarak risk faktör değerlendirmeleri yapıldı. Narakas sınıflamasına gore tutulum tipleri belirlenen bebeklerin üst ekstremite fonksiyonları AMS (Aktif Hareket Skalası) ve Modifiye Mallet Skalası ile değerlendirildi. Oturma dengesini değerlendirmek için Kaba Motor Fonksiyon Ölçeği'nin (GMFM) 20 maddeden oluşan oturma alt skalası ve Oturmada Denge Değerlendirmesi (ODD) kullanıldı. Üst ekstremite fonksiyonlarının kalitesi QUEST (Üst Ekstremite Beceri Kalitesi Testi) ile değerlendirildi. Sonuç olarak 10-18 ay aralığındaki OBPP'li çocuklarda oturma dengesi ile üst ekstremite fonksiyonları ve üst ekstremite fonksiyon kalitesi arasında pozitif yönde yüksek korelasyon bulundu (p=0,0001). Ayrıca OBPP'de farklı tutuluma sahip çocuklarda oturma denge skorları arasında fark vardı (p=0,0001). OBPP'de oturma dengesi arttıkça üst ekstremite fonksiyonu ve üst ekstremite fonksiyon kalitesi de artmaktadır. OBPP'de üst ekstremite fonksiyonel gelişimi için gövde kontrolünü içeren yaklaşımların, takip süreçlerine eklenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assesment of sitting balance in children with Obstetric Brachial Plexus Palsy and to investigate relationship between sitting balance and upper extremity functions and quality of upper extremity function.106 children (10-18 mounts) with OBPP who were admitted to the Hand Surgery Unit of Hacettepe University Faculty of Health Sciences were included into the study. Demographic data of the baby and mother were recorded for each individual, prenatal, natal and postnatal stories were taken and risk factor evaluations were made. Upper ekstremity functions of the children who identified involvement type according to the Narakas Classification System were evaluated with Active Movement Scale (AMS) and Modified Mallet Scale (MMS). Gross Motor Function Measurement (GMFM) sitting subscale that consist of 20 items and Sitting Assesment Scale (ODD) were used to assesment sitting balance. Quality of upper ekstremity functions was evaluated using Quality of Upper Ekstremity Skills Test (QUEST). As a result it was found high correlation in positive direction between sitting balance and upper extremity functions and quality of upper extremity functions in children (10-18 months) with OBPP (p=0,0001). Moreover, there was a difference in sitting balance scores in children with different involvement in OBPP (p=0,0001). As sitting balance increases, upper extremity function and quality increase as well. The approaches involve trunk control should be added to follow-ups for upper extremity functional development in OBPP.