Obstetrik brakiyal pleksus paralizili çocuklarda fiziksel aktivite ve dengenin değerlendirilmesi
Assessment of physical activity and balance in children with obstetrical brachial plexus palsy
- Tez No: 660113
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SEMİN AKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi, Fiziksel Aktivite, Denge, Obstetrical Brachial Plexus Palsy, Physical Activity, Balance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi (OBPP) olan çocuklarda fiziksel aktivite ve dengeyi değerlendirmek ve bu iki parametre arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya, Narakas'ın klinik sınıflandırma sistemine göre Tip 2a ve Tip 2b klinik tipinde yer alan 7-12 yaş aralığında 29 OBPP'li çocuk çalışma grubu ve aynı yaş aralığında 29 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak katıldı. Dahil edilme kriterlerini karşılayan çocuklarda, kişisel ve klinik bilgilerin toplanması amacıyla demografik bilgi formu, fiziksel aktivite düzeyini belirlemek için İlköğretim Öğrencileri İçin Fiziksel Aktivite Soru (FAS) Formu, dinamik dengenin değerlendirilmesi için Y Denge Testi ve statik dengenin değerlendirilmesi için Tek Ayak Üzerinde Durma Testi kullanıldı. Çalışma ve kontrol grupları yaş ve BKİ özellikleri açısından homojen bulundu (p>0,05). Fiziksel aktivite düzeylerine göre kontrol grubu, çalışma grubuna göre daha aktif olmasına rağmen istatiksel açıdan iki grup arasında fark bulunamadı (p>0,05). FAS formuna göre OBPP'li çocuklarda iki eli kullanılarak yapılan aktivitelerin sıklığı, sağlıklı çocuklara göre daha az bulundu. Y denge testine göre anterior, posteriomedial ve posteriolateral dinamik dengede kontrol grubuna göre anlamlı azalma tespit edildi (p0.05). OBPP'li çocuklarda fiziksel aktivite ve dinamik denge arasında anlamlı ilişki bulunmazken (p>0,05) dominant taraf üzerinde tek ayak üzerinde durma süresi ile fiziksel aktivite arasında anlamlı ilişki tespit edildi (p=0,007). Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre OBPP'li çocuklarda erken yaştan itibaren bilateral el kullanımını destekleyecek programların üst ekstremite fonksiyonlarını iyileştirmede, spor ve aktivite katılımlarını arttırmada etkili olacağı düşünüldü. Çalışmamızda dinamik dengenin etkilendiği göz önünde bulundurularak tedavi programında dengeye yönelik egzersizlere yer verilmesinin gerekliliği ve çocukların fiziksel anlamda daha aktif olmasını teşvik etmenin yararlı olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate physical activity and balance in children with Obstetrical Brachial Plexus Palsy (OBPP) and to investigate the correlation between them. The study included 29 children with OBPP who were Type 2a and Type 2b in Narakas' Clinical Classification System and 7-12 age range as a study group and 29 healthy children of the same age range as a control group. After the children met the inclusion criteria, the Demographic Information form was used to collect personal and clinical information, the Physical Activity Questionnaire (PAQ) Form for Pupils of Primary and Secondary Schools to determine the physical activity levels, the Y Balance Test to evaluate dynamic balance, and the one-leg stand test to evaluate static balance. The balance tests were evaluated bilaterally for both groups. The study and control groups were found homogeneous in terms of age and BMI features (p>0.05). No statistically significant difference was found despite the fact that the control group was more active than the study group in terms of physical activity levels (p>0.05). The frequency of activities that require use of both hands for children with OBPP according to PAQ form was found lower than that of healthy children. A significant decrease in anterior, posteromedial and posterolateral dynamic balances was observed in comparison with the control group according to the Y Balance Test (p0.05). No significant correlation was found between physical activity and dynamic balance of children with OBPP (p>0.05) whereas a significant correlation was detected between the duration of one-foot stand on the dominant leg and physical activity (p=0.007). According to results obtained from our study, encouragement of bilateral hand use in children with OBPP from childhood, is considered to be efficient in improving upper extremity functions and increasing participation in daily life activities and sports. Considering the fact that dynamic balance is affected, it was concluded in our study that inclusion of exercises that aim to improve balance in the treatment plan is necessary and encouragement of children to be physically more active could be beneficial.