Farklı kalınlıklardaki CAD/CAM seramiklerin rezin siman polimerizasyonuna olan etkisi
The effect of CAD/CAM ceramics of different thickness on resin cement polymerization
- Tez No: 538003
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR TOLGA YÜCEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: DönüĢüm derecesi, FTIR, rezin siman, tam seramik, All ceramic, degree of conversion, FTIR, resin cement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı kalınlıklardaki CAD/CAM seramik kesitlerinin iki farklı rezin simanın polimerizasyonuna olan etkisini değerlendirmektir. Üç farklı CAD/CAM ile işlenebilen tam seramik restorasyon materyali (IPS Empress, Vita Enamic, Vita Suprinity), dört farklı kalınlığa sahip olacak şekilde (0.5, 1, 1.5, 2 mm) düşük hızlı hassas kesme cihazında kesildi. Her seramik kesiti altında gerçekleştirilen polimerizasyon ile ışık ile polimerize olan rezin siman ve hem kimyasal hem de ışık ile polimerize olan rezin simandan toplam 240 örnek hazırlandı ve 24 saat boyunca 37 °C'de ışık almayacak şekilde saklandı. Tüm örnekler, dönüşüm derecelerinin belirlenebilmesi amacıyla FTIR analizi ile test edilerek 1608 ve 1637 cm-1 dalga boylarındaki absorbsiyon miktarları kaydedildi. Her iki rezin siman türünden 10 örnek polimerizasyon öncesi ve sonrası FTIR analiziyle incelendi ve kontrol grubu olarak görev gördü. Elde edilen veriler yardımıyla rezin siman örneklerin dönüşüm dereceleri (%) hesaplandı. Veriler tek yönlü ANOVA, bağımsız t testi ve Tukey testleri ile analiz edildi (p0.05)
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of different thicknesses of CAD / CAM ceramic sections on the polymerization of two different resin cements. Three CAD/CAM all-ceramic restorative materials (IPS Empress, Vita Enamic, Vita Suprinity) were sectioned using a low speed diamond saw with four different thicknesses (0.5, 1, 1.5, 2 mm). A total of 240 resin cement specimens were prepared from light cured and dual cure resin cements by means of polymerization under each ceramic section and were stored for 24 hours at 37 ° C. Absorbtion peaks were recorded at 1608 and 1637 cm-1 by testing with FTIR analysis to determine the degree of conversion of all samples. 10 samples of each resin cement type were examined by FTIR analysis before and after polymerization and served as the control group. Data were analyzed using one way ANOVA, independent t and Tukey HSD tests (p0.05).